Odbijen zahtjev ratnog zločinca Ratka Mladića za kažnjavanje medicinskog osoblja

Ratko Mladić: Zločinac kojem je izrečena doživotna zatvorska kazna

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića za ponovno razmatranje odluke MMKS-a da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak za nepoštivanje suda.

– Mladićevi podnesci koji se odnose na “novopridobivene činjenice” ne predstavljaju okolnosti koje opravdavaju ponovno razmatranje da bi se izbjegla nepravda – navedeno je u odluci, prenosi BIRN.

Zločinac je od MMKS-a tražio da ponovo razmotri njegov zahtjev ili da mu omogući da se žali na raniju odluku pred drugim sastavom sudija Žalbenog vijeća, stoji u posljednjoj odluci.

Predsjednik MMKS-a Teodor Meron (Theodor Meron) je u maju ove godine odbio zahtjev Mladićeve odbrane da se pokrene postupak za nepoštivanje suda protiv osoba koje su zadužene za zdravstvenu njegu u pritvorskoj jedinici UN-a u Sheveningenu.

– S obzirom na to da podnesci Mladićeve odbrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom njegom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu, zaključujem da Mladićeva odbrana nije pokazala da postoji sumnja da su krivi za nepoštivanje suda – navedeno je u tadašnjoj odluci.

Mladićeva odbrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice Paulusa Falkea i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja optuženoga.

Advokati bivšeg komandanta VRS-a su više puta tražili odgađanje presude, kažnjavanje ljekara te puštanje Mladića na slobodu, insistirajući na tome da mu je zdravstveno stanje pogoršano, da ne dobiva adekvatnu njegu u pritvoru i da mu je potrebna hospitalizacija.

Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Zločinac je u pritvoru u Hagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Autor: BIRN

Back to top button