Za zatvorenike sklone suicidu: Pogledajte kako izgleda gumena soba u KPZ-u Sarajevo

Kazneno-popravni zavod u Sarajevu dobio je i gumenu sobu, namijenjenu pritvorenicima koji su skoloni samopovrjeđivanju.

I ovo je jedna od novina koja je uvedena u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu sa dolaskom nove uprave. Do sada u KPZ-u Sarajevo nisu raspolagali sa ovakvom prostorijom pa su oni skoni suicidu u nekoliko navrata uspjeli u svojim namjerama.


Soba od svega nekoliko kvadrata je u potpunosti obložena gumom, od plafona pa sve do poda, i u njoj nema apsolutno ništa, izuzev čučavca u jednom ćošku i kamere za nadzor koja je postavljena visoko, iznad dosega zatvorenika. Malo od poda je je odignut krevet koji je također obložen gumom. Na ovaj način onemogućeno je bilo kakvo samopovrjeđivanje pritvorenika.

Posljednji salučaj samopovrijeđivanja koji je zabilježen u KPZ-u Sarajevo jeste onaj u kojem se pokušao zapaliti trostruki ubica Nezir Kamenica. On je u aprilu ove godine u noge utrljao losion za brijanje i kremu, a potom se zapalio upaljačem. Spašen je u zadnji čas.

Krajem septembra 2017. godine u KPZ-u Sarajevo se ubio četrdesetsedmogodišnji S.D. Njemu je nakon hapšenja bio određen pritvor zbog optužbi za iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije.

Samoubistva se nisu događala samo u Sarajevu već i u drugim zatvorima. U Kazneno-popravnom zavodu Foča prošle godine se objesio štićenik T. S. iz Teslića. Samoubistvo je počinio u jednoj od prostorija upravne zgrade tog zavoda.

Samo dan nakon ove uslijedila je vijest iz KPZ Tuzla gdje je samoubistvo počinio zatvorenik S. B.

Izvor: Faktor

Back to top button