Hiljade kupača na Panonskim jezerima, Tuzlaci uživaju kao na moru

Foto: D. Z./Klix.ba
Rijetko koji grad na svijetu se može pohvaliti da u svom centru ima slana jezera kao Tuzla. Kompleks Pannonica je grad na zrnu soli u proteklim godinama predstavio na najbolji mogući način, a potvrda tome su i hiljade gostiju koji upravo zbog ove slane lagune stižu u Tuzlu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ljetne temperature zraka proteklih dana podizale su živu u termometrima iznad 30 stepeni celzija, a brojni građani hrlili su na rashlađivanje u slana jezera u centru Tuzle.

U ljetnim mjesecima na centralnom gradskom trgu, ali i tuzlanskom Korzu svakodnevno se mogu vidjeti brojni građani koji u “morskom izdanju”, s peškirima i ležaljkama na ramenu, šeširima na glavi i sunčanim naočalama na licu idu put Pannonice koja nudi atraktivne sadržaje već 15 godina.

Miris ulja i krema za sunčanje

Miris ulja i krema za sunčanje osjeti se već na mostu koji spaja centralni gradski park i spomenuti kompleks u kojem danas već u 13 sati skoro da nije bilo mjesta da spustite još jedan peškir.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Tuzla Maid Porobić kaže nam da su prave ljetne temperature izuzetno bitne za rad kompleksa, a od nedjelje do danas slanu lagunu je posjetilo 38.000 gostiju. Od ovog broja polovina je bila u posljednjem danu prošle sedmice.

“Nama je samo trebalo sunce kojeg nismo imali u junu i julu. Nadamo se da će lijepo vrijeme potrajati do kraja augusta i da ćemo na neki način ‘ispeglati’ loš rezultat posjeta u prethodna dva mjeseca”, kaže nam Porobić.

U protekla dva dana gosti su na Pannonicu pristizali iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona te Evrope.

“Jednostavno, kao da su svi čekali sunce da dođu kod nas. U prosjeku dnevno imamo između 11 i 12 hiljada posjetilaca. Struktura gostiju je slična kao i prethodnih godina, oni nam dolaze iz Srbije, Hrvatske, dolazi nam dijaspora, ali imamo i veliki broj turista iz Francuske i Njemačke”, ponosno ističe Porobić.

Blagodati Panonskih jezera koristi i Vahida Lalić iz Tuzle. Priča nam da spas od vrućina u ovom kompleksu koristi skoro svakodnevno.

“Kupila sam sezonsku ulaznicu, stanujem u blizini jezera tako da ima perioda kada ovdje dođem i po dva puta dnevno. Ovdje je fenomenalno, benefite slane vode po zdravlje već sam osjetila i svakome bih preporučila da obavezno dođe u Tuzlu, prvenstveno radi svog zdravlja”, ističe Lalić.

More mijenjaju Panonskim jezerima

Među hiljadama posjetitelja danas smo na plaži zatekli i Fatimu Hedžić iz Doboja koja na more, upravo zbog ovog jezera, ne ide već nekoliko godina.

“Ovdje imam sunce i slanu vodu, više mi ništa i ne treba. Zbog operativnih zahvata na nozi ranije sam svake godine morala ići na more, ali vjerujte mi da je ovdje voda zaista ljekovita. U to sam se lično uvjerila i upravo zbog toga sam Pannonicin redovan gost već četiri godine”, kaže Hedžić.

U slanoj vodi danas je uživala i porodica Šabić koja već dvije decenije živi u Njemačkoj. Elvir Šabić je na “tuzlansko more” stigao sa suprugom i dvoje djece, a kako nam je kazao, godišnji odmor najviše vole porodično provesti u ovom kompleksu.

“U BiH smo stigli prije dvije sedmice i mnogo nam je žao što nismo imali više ugodnih dana za kupanje. U Njemačku se vraćamo za četiri dana i sve vrijeme ćemo iskoristiti za uživanje u slanoj vodi. Građani BiH još uvijek nisu svjesni kakav biser imaju u centru Tuzle. Ovo bi svi trebali iskoristiti, to je moja topla preporuka”, kaže nam Elvir koji je zadovoljan i pristupačnim cijenama u ugostiteljsko-prodajnim objektima u okviru kompleksa.

Iako živi u Tuzli, Edim Turčinović zbog obaveza nije u prilici svakodnevno dolaziti u ovaj kompeks, ali nam kaže da svaku slobodnu priliku koristi za rashlađivanje u morskoj vodi.

“Ovdje je izuzetno lijep ambijent za odmor, odnosno bijeg od svakodnevnih obaveza, posebno za one koji ih imaju previše. Jezera su najjača ponuda Tuzle tako da svima preporučujem da dođu ovdje i uživaju u sadržajima za sve generacije”, dodaje Turčinović.

Stotine hiljada posjetitelja

Prošle godine jezera je posjetilo 400 hiljada ljudi. Od toga ih je 12 posto bilo iz inozemstva, a 42 posto iz cijele BiH. Svi oni su imali priliku uživati u tri slana jezera, zatim u slanim slapovima, Sojeničkom neolitskom naselju, sportskim terenima, spravama za vježbanje i ugostiteljskim objektima.

Pannonica je dosad zaradila skoro 19 miliona maraka, a u toku sezone zaposleno je blizu 170 osoba koje se brinu da čitav kompleks i infrastruktura besprijekorno funkcionišu.

Cijene usluga su ostale iste kao i prošle godine. Cjelodnevna ulaznica u špici sezone iznosi 5 KM, povlaštene kategorije izdvajaju četiri marke, a djeca do sedam godina ulaz plaćaju marku manje.

Ove godine goste je dočekala šira plaža na prvom slanom jezeru, čime su poboljšani uslovi boravka kupača. Pannonica nudi i 14 ugostiteljsko-prodajnih objekata, a menadžment se trudi da raznim popratnim sadržajima dodatno zabavi goste.

Klix.ba

Back to top button