Žao mi je što su Dodiku zatvorena vrata i što je na crnim listama

”Cijelu političku karijeru sam proveo bez teših riječi, uvreda i pljuvanja onih koji misle drugačije. Takav sam pobijedio prije četiri godine, a pobijediću, uz pomoć naroda, ponovo u oktobru”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, gostujući u emisiji beogradske kuće ”Balkan info”.
Ivanić je rekao da je narodu dosta bahatosti, nadmenosti, uvreda i prišivanja raznih etiketa aktuelne vlasti SNSD-DNS-SP.

Podsjetio je da se, u nedostatku političkih argumenata, upravo takvim riječima i uvredama, jer nije na Dodikovoj strani, i njemu pripisuju razne etikete.

”Tako je i sa tim bošnjačkim glasovima. Za Dodika su 2014. glasali Hrvati, gospođa Cvijanović me pobijedila u Zvorniku zahvaljujući Bošnjacima, ali sam na kraju pobijedio ja sa 317.000 ljudi iz Republike Srpske iza sebe. I ponovo ću sa narodom pobijediti, iako upravo Dodik posljednjih dana radi snažnu kampanju među Bošnjacima”, rekao je Ivanić.

Ivanić je ponovo naglasio da nije za treći entitet, jer nema garancije da ne bi bilo zadiranja u teritoriju Republike Srpske.

”Tadašnji predsjednik HDZ Ante Jelavić mi je 2001. rekao da je treći entitet moguć samo i ako se načne Srpska – uzeli bi Šipovo, da povežu Kupres i Jajce, Derventu, Brod i Modriču, dio te hrvatske Posavine. Dodik zagovara treći entitet, a ja se tome snažno protivim, jer je protiv interesa Republike Srpske”, rekao je Ivanić. On je rekao da je uvijek jače biti jedan od dva, nego jedan od tri.

Na pitanje o prijateljstvu Milorada Dodika i Dragana Čovića, u navodnom interesu Hrvata za Republiku Srpsku, Ivanić je rekao:

”Zašto još nema mosta u Gradišci? Zašto Srbi nisu konstitutivni samo u federalnim kantonima gdje je na vlasti HDZ? Zašt je hrvatski glas bio presudan u preglasavanju za popis? I zašto je, kad smo išli ove godine u Jadovno, uhapšen naš pukovnik Dane Lukajić? Ne vidim nijedan pozitivan rezultat bliskosti Dodika i Čovića za Republiku Srpsku”.

Ivanić je rekao da Dodik griješi kad se odriče BiH, jer je BiH i srpska i bez Srba nijedna odluka ne može da bude donesena.

”Nikad se ne bih odrekao BiH. Dodik BiH olako prepušta drugima i pravi nas uljezima i stranim tijelom. Bosna i Hercegovina je Svetog Save djedovina. Ako se odreknemo sebe smatramo manje značajnim i manje vrijednim. Srbi treba da čuvaju Republiku Srpsku kroz institucije BiH, da budemo dominantni, jer je BiH onoliko koliko je i njihova”, rekao je Ivanić.

Srpski član u Predsjedništvu BiH je naglasio da nijedna nadležnost u njegovom mandatu nije prenesena sa Republike Srpske na BiH, da je sačuvao Dan Republike i obraz srpskog oficira i vojnika 9. januara, da je zahvaljujući njemu srpski narod izborio tešku bitku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u slučaju pokušaja revizije presude, da je zbog prijateljstva sa Rusijom oborio ugovor o izvozu oružja sa Ukrajinom, iako SNSD to prije njega nije uspio.

Govoreći o lobiranju SNSD-a u SAD, Ivanić je rekao je da mu je žao što su sadašnjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zatvorena vrata i što je na crnim listama.

”Tužno je da je to jedini rezultat netransparentnog trošenja novca. Imam odlične odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Redovno se viđam i sa Putinom. Za razliku od njega, viđam se sa cijelim svijetom, sa Angelom Merkel, sa predsjednikom i premijerom Izraela, sa zvaničnicima Evropske unije”, rekao je Ivanić.

Podsjetio je da su SNSD-ovi funkcioneri, kao kolege tadašnjeg ”daška svježeg vjetra na Balkanu”, osam mjeseci nakon što je Srbija proglasila vojnu neutralnost potpisali dokumente za NATO.

”Dok god sam ja u Predsjedništvu BiH, pratićemo stav Srbije i BiH ne ide u NATO”, rekao je Ivanić.

(Vijesti.ba / BN)

Back to top button