Pijan udarao dvogodišnjeg sina dok ga nije onesvijestio

Foto: Ilustracija

Dvogodišnji mališan iz Skoplja, kojeg je do nesvijesti pretukao njegov pijani otac F. S. (47), završio je na dječijoj hirurgiji u Kliničkom centru ”Majka Tereza”, a monstrum u pritvoru.

Na Klinici za dječiju hirurgiju kažu da je dječak kod njih bio primljen s potresom mozga i u teškom traumatiziranom stanju.

– Ima veliki broj hematoma i kontuzija po tijelu. Napravljena su ispitivanja i, srećom, nema unutrašnjih krvarenja, ali je dijete bilo teško istraumatizirano, pa smo ga sa sedativima morali da smirujemo – izjavio je dr. Vladimir Čadikovski s Klinike za dječije bolesti.

Dok je njegova supruga Đ. S. bila na poslu, pijani otac F. S. je prije dva dana nasrnuo na svoje četvero djece. Najmlađeg, dvogodišnjeg sina je tukao sve dok se dijete nije onesvijestilo.

Kada se oko 18.30 sati Đ. S. vratila s posla, zatekla je četvero svoje maloljetne djece zaključane u sobi. Čim je njen najstariji sin (9) čuo majčin glas i otključao vrata sobe, dojurio je njihov pijani otac i nasrnuo na svoju suprugu, nanoseći joj povrede po tijelu.

Žena je nekako uspjela da se oslobodi od nasilnika i pobjegne u sobu kod djece. Tada je od njih čula da ih je otac sve tukao, a najviše najmlađeg brata.

(Foto: Ilustracija)
Poslije izvjesnog vremena žena je nekako uspjela neprimjetno da izađe iz stana i svoje dvogodišnje dijete taksijem odvede u Urgentni centar, gdje je mališan zadržan na liječenju.

U razgovoru s policijskim službenicima, Đ. S. je rekla da ovo nije bilo prvi put da ih njen suprug F. S. tukao i fizički maltretirao.

Jučer, jedan sat poslije ponoći, policija je pronašla i uhapsila nasilnog oca. On je zadržan u pritvoru, a protiv njega će biti podnesene prijave za dva krivična djela tjelesne povrede u vršenju porodičnog nasilja.

Kada su dobili informaciju da je otac pretukao suprugu i svoju djecu, odmah je reagirao i Centar za socijalni rad grada Skoplja.

– U stalnom smo kontaktu s Klinikom i kad od njih dobijemo informaciju da dijete može da napusti bolnicu, ali i usmenu izjavu majke da se ne osjeća sigurno u svom domu, ona i djeca će biti smješteni u Centar za žrtve porodičnog nasilja. Oni su i prethodno bili u Centru, ali se nakon mjesec, na lični zahtjev, majka vratila kući. Ali, eto, nasilje se nastavilo. Tražit ćemo od nadležnog suda da izrekne privremene mjere zaštite i njenog supruga pošalje u centar za liječenje zavisnika od alkohola – kaže Nataša Stanojević, direktorica Međuopćinskog centra za socijalni rad.

Ovo je u posljednji mjesec drugi slučaj brutalnog premlaćivanja djece u Skoplju. Na Dječijoj hirurgiji se još se na liječenju nalazi četrnaestomjesečna beba koja je s teškim povredama glave, prijelomima ekstremiteta i u komi bila donesena kod njih. Doktori kažu da je stanje bebe znatno bolje i da će joj, po svemu sudeći, biti vraćen vid, makar na jedno oko.

– Na Klinici za dječije bolesti radim 20 godina i ovako često ovakve slučajeve nismo imali. To su strašne traume za malu djecu – kaže dr. Vladimir Čadikovski.

Autor: Telegraf.rs

Back to top button