Policajci RS bez naloga traže od Bošnjaka da daju izjave o ratnim događajima

Po čijem nalogu i zahtjevima policija RS već duže vremena poziva i saslušava bivše pripadnike Armije RBiH, povratnike u svoja prijeratna mjesta stanovanja u Podrinju, za sada nema zvanične informacije niti bilo kakvog službenog dokaza.

Bježali u brda

Pripadnici policije iz Bratunca prije nekoliko dana zakucali su na vrata kuće povratnika Sulejmana Mujčinovića u selu Pobuđe, tražeći od njega da odmah pođe u Policijsku stanicu u Bratunac kako bi dao izjavu o određenim događajima iz 1992. godine.

– Kada im je Mujčinović zatražio službeni poziv, eventualno nalog suda, policajci su mu rekli da to nemaju, pa je on odbio poći s njima. Sutra su ponovo došli, donijeli pisani poziv zahtijevajući ponovo da odmah pođe u MUP, ali Mujčinović nije želio davati izjave bez advokata, posebno što o događajima o kojima su ga željeli ispitivati nije znao ništa – kazao nam je advokat Džemail Bećirović neposredno nakon što je sa svojim klijentom napustio prostorije MUP-a Bratunac.

Bećirović: Raspituju se o oficirima Armije RBiH

Prema riječima našeg sagovornika, Mujčinović je ispitivan za događaje od 27. maja 1992. godine, kada je, navodno, u mjestu Kaldrmica pucano na kolonu kamiona iz Milića, gdje je, prema njihovoj tvrdnji, poginulo pet srpskih civila.

– Mi svi koji smo u to vrijeme živjeli na području bratunačke općine dobro znamo da su danima kamioni, i to pod pratnjom vojnih oklopnih vozila, prolazili magistralnim putem. Što je najgore, upravo je iz tih kolona pucano na bošnjačke civile dok rade na svojim imanjima ili se nalaze u svojim dvorištima. Svi oni, pa i Mujčinović sa svojom porodicom, iz tih su razloga bježali u brda, jer niko nije bio siguran hoće li, kada naiđe kolona, neko zapucati na njih. O konkretnom događaju moj klijent zaista ništa nije znao – kaže Bećirović.

Prepadaju pojedince

Advokat navodi da ima saznanja da policija RS u posljednje vrijeme vrlo često od bošnjačkih povratnika, bez naloga i poziva, zahtijeva da pođu u lokalnu policijsku stanicu kako bi bili ispitivani o nekim ratnim događajima.

Ima saznanja da se raspituju za adrese pojedinih bivših oficira Armije RBiH, da, nakon što isprepadaju pojedince, od njih traže informacije gdje je ko bio u ratu.

Sve je dio plana

– Ovdje je u pitanju neki plan. Na ispitivanju mog klijenta Sulejmana Mujčinovića pročitano je petnaestak imena osoba iz Skugrića, Cerske, Zaklopače koji se, navodno, sumnjiče za isti događaj. Tokom ispitivanja odjednom su ga počeli pitati o nečemu što se ne tiče događaja zbog kojeg je pozvan. Na kraju su nam rekli da saslušanje vrše po nalogu Tužilaštva BiH, ali mi takav nalog nismo vidjeli.

Je li ovo što radi policija RS sastavni dio kampanje u kojoj žele izjednačiti žrtvu i agresora, a znamo kakvi su zločini činjeni nad Bošnjacima u Podrinju, ili je posrijedi stalno prepadanje naših povratnika kako bi ponovo morali bježati iz svojih kuća, to ćemo tek vidjeti. Šta god da je u pitanju, bošnjački povratnici u Podrinje pravnim će sredstvima štititi sebe, bez obzira na pritiske koje trpe. Njih više ništa ne može uplašiti – poručuje Bećirović.

Avaz.ba

Back to top button