Azmir Husić donirat će 50.000 KM za izgradnju svlačionica i klupskih prostorija u FK Seona

Sloga, rad i odgovornost održat će naše društvo na putu u bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Da ovo nisu samo prazne floskule govori i današnja posjeta i dogovoreno zajedništvo i budući rad na poboljšanju kvaliteta sporta i sportske infrastrukture na području općine Srebrenik.

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem, koji je ujedno i predsjednik Povjereništva Općinskog odbora PDA Srebrenik, obišli su nekoliko sportskih kolektiva na području ove općine i pružili podršku predstavnicima lokalne zajednice i upravama klubova.

Posebno raduje činjenica da su teme sastanka bile inovacije u sistemu trenažnog procesa kod najmlađih kategorija kao i razvoj infrastrukture što su temeljni preduslovi za kvalitetan sport i vrhunske rezultate.

Istaknuti donator i sportski radnik Azmir Husić, koji je i potpredsjednik PDA BiH, prezentovao je model moguće saradnje fudbalskih klubova na području TK, a koji bi podrazumijevao licenciranje trenera, kao i profesionalni angažman trenera u svim manjim fudbalskim klubovima.

Ovim bi se uspostavili trenažni procesi kroz škole fudbala za svu djecu iz zajednica koje gravitiraju oko klubova koji prihvate saradnju. Husić i Tuzla City snosili bi troškove trenažnog procesa, troškove seminara i licenciranja za trenere kao i opreme za polaznike, čime bi se stvorio uslov da veliki broj djece trenira besplatno, da talenti budu prepoznati i u konačnici da klubovi iz vlastitog pogona mogu angažovati igrače, a da vrhunski talenti imaju prolaznost kroz sistem koji se izgradi do najboljih klubova kao i do značajnih profesionalnih angažmana.

U toku posjete Fudbalskom klubu Seona i mjesnom području Dubokog Potoka razgovaralo se o problemima u nedostatku ulaganja u sportsku infrastrukturu, mogućnostima za finansiranje izgradnje infrastrukture iz budžeta lokalnih i viših nivoa.

Uprava FK Seona prezentovala je započete aktivnosti na izgradnji klupskih prostorija, a kako bi obezbijedili uslove za takmičenje u višem rangu, kao i dosadašnja ulaganja u izgradnju tribina te rekonstrukciji terena. U ovoj godini započela je izgradnja svlačionica i klupskih prostorija, tačnije zgrade površine 20×10 metara. Do sada su vlastitim sredstvima urađeni zemljani radovi, kao i temelji i prva ploča na zgradi.

Zbog prezentovanih poteškoća u prikupljanju sredstava za daljnje radove i potrebe za prostorijama kako bi se nastavilo takmičenje i nesmetano funkcionisanje kluba , Husić se ponudio da bude donator FK Seona i da iz vlastitih sredstava finansira dovršetak zgrade svlačionica i klupskih prostorija, čija je procijenjena vrijednost radova oko 50.000 KM.

Razgovarano je i o mogućoj izgradnji zatvorenih terena s vještačkom travom, tzv. balona, u sredinama udaljenim od centara općine, kako bi se i u ruralnim sredinama obezbijedili uslovi za trenažne procese i sportske aktivnosti u toku zimskog perioda.

Građani i lokalna zajednica i svi ljubitelji sporta trebaju prepoznati napore kako uprava, tako i iskreni ljubitelja sporta i donatori, kao što je Husić, i u smislu gore pomenutog zajedništva, sloge i odgovornosti, biti dio tima koji će graditi bolju budućnost na ovim prostorima.

Pdabih.org

Back to top button