Niko neće da bude pekar, tesar i obućar

Srednja rudarska škola u Tuzli u prvom i drugom upisnom roku upisala je samo šest učenika, što je u poređenju s prošlom godinom osam učenika manje.

Bez prijava

No, probleme s upisom učenika nemaju samo u Srednjoj rudarskoj školi. Imaju ga i brojne druge škole uprkos činjenici što je Vlada TK izdvojila 100.000 KM za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja.

– Ima škola u kojima se niko nije prijavio za izučavanje određenih deficitarnih zanimanja. S druge strane, u medicinske škole na području TK upisano je 578 učenika, dok je u gimnazije upisan 551 učenik – kaže Mersija Jahić, pomoćnica ministra za obrazovanje TK.

Nezvanični, treći upisni rok očekuje se pred početak školske godine, a prema preliminarnim analizama, može se očekivati upis još oko 150 učenika.

– Plan upisa su ostvarile Srednja medicinska škola Tuzla, Behram-begova medresa i Elektrotehnička škola u Tuzli. U tehničke škole, kojoj pripada i medicinska, upisana su 1.872 učenika, u srednje stručne škole 1.355, u gimnazije 551, u umjetničke 51… Ukupno imamo upisanih 4.949 učenika – kaže Jahić.

Trend upisa u medicinske škole nikako ne jenjava, a postoje određene informacije prema kojima učenici iz TK, koji se ne upišu u tu školu, odlaze na školovanje van zemlje u škole gdje ima slobodnih mjesta.

Tržište rada

– Mi samo možemo pričati o upisnoj politici koja je usklađena sa zahtjevima tržišta rada. Imamo, dakle, stipendije za zanimanja pekar, tesar, obućar i rudar, ali imamo i škole u kojima se niko za ta zanimanja nije prijavio. Grad Tuzla ima potrebe za pekarima, ali niko ne želi da ide na taj zanat. Također, veliki su zahtjevi za radnike građevinske struke, ali nemamo zainteresiranih učenika za ta zanimanja – ističe Jahić.

Muratović: IT gimnazija čeka na promjenu zakona

Ranije je najavljeno kako će se u Gimnaziji „Meša Selimović“ organizirati nastava na IT smjeru, ali taj posao nije gotov jer nije promijenjen zakon.

– Imali smo Zakon o srednjem obrazovanju i odgoju na sjednici Skupštine TK, koji je povučen iz nekih drugih razloga. U okviru tog zakona trebala je da ide i izmjena tipa gimnazija. Nije isključeno da će do početka školske godine taj zakon biti usvojen, ali, nevezano za to, učenici će se upisati u gimnazije pa će nakon usvajanja zakona moći promijeniti i usmjerenje – kaže Zlatan Muratović, ministar obrazovanja TK.

Avaz.ba

Back to top button