Islamska zajednica objavila u koliko će se klanjati Bajram-namaz

Islamska zajednica objavila u koliko će se klanjati Bajram-namaz

Kurban ili Hadži bajram veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra.

Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka sarajevskog bit će održana u Sultan Fatihovoj džamiji u Sarajevu u utorak 21. augusta 2018. godine.

Sabah-namaz će se klanjati 05:20 sati, a bajram-namaz sa početkom u 6.35 sati predvodit će muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković.

Svim muslimanima i muslimankama čestitamo bajram uz dovu Uzvišenom Allahu dž. š., da ga provedu u dobrom zdravlju i raspoloženju, navodi se u saopćenju Islamske zajednice u BiH Muftijstva sarajevskog.

Dan Arefata, ponedjeljak, 20. august 2018.

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se hadžije 09. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Na Brdu Milosti (Džebelu'r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika. Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan.

Radiosarajevo.ba

Back to top button