Nauka je potvrdila: Uske gaće su smrt za plodnost muškarca

Muškarcima koji žele postati očevi na staromodan način preporučuje se nošenje što ‘komotnijeg’ donjeg rublja, poput bokserica jer preuske gaće ‘ubijaju’ spermije, pokazali su rezultati istraživanja američkih nučnikaobjavljeni u časopisu Human Reproduction.

MUŠKARAC – DNEVNO.HR

U usporedbi s muškarcima koji nose uske slip gaće, oni koji preferiraju bokserice imaju puno veći broj i koncentraciju spermija, a i njihova pokretljivost je puno bolja, javlja “Hina”.

Tim nučnika koji je vodila Lidia Minguez-Alarcon s harvardske T.H. Chan škole za javno zdravstvo u Bostonu, proveo je istraživanje na spermijima 656 muškaraca normalne tjelesne težine u dobi između 18 i 56 godina, čije su se partnerice ondje liječile od neplodnosti.

Ustanovili su da je kod muškaraca koji su nosili bokserice koncentracija spermija bila za 25 posto veća od one u grupi ispitanika koji su nosili slip gaće.

Razlog tomu je, smatraju naučnici niža temperatura oko testisa, a otprije je poznato da uspješna proizvodnja spermija zahtijeva temperaturu koja je oko četiri Celzijeva stupnja niža od prosječne tjelesne temperature.

Pojednostavljeno, slip gaće drže testise ‘stisnutima’ i preblizu tijelu, što uzrokuje smanjenje broja spermija. Pritom se testisi više zagrijavaju, a to nepovoljno utječe na razvoj zdravih spermija i na njihovu koncentraciju.

To je potvrdio i profesor emeritus Richard Sharpe s edinburškog sveučilišta koji se bavi nuačnim istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje. Sharpe nije bio uključen u američku studiju.

S njim se slaže i profesor endokriologije oksfordskoga Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ashely Grossman, te dodaje da su rezultati studije dovoljno značajni za tako malu životnu promjenu.

Istodobno naučnici iz drugih krajeva svijeta ukazuju na niz praznina u istraživanju koje ostavljaju mjesta sumnjama te ističu potrebu za dodatnim istraživanjima. Naime, dok su sudionici istraživanja u bolničkim ustanovama dali na analizu uzorke spermija i krvi, odgovori na pitanje o donjem rublju bili su lični i stoga vjerojatno nepouzdani.

Skrenuli su pažnju i na to da se nije radilo o kliničkom istraživanju, zlatnome standardu u svim vrstama zdravstvenih istraživanja već o statistički značajnim korelacijama, koje mogu upućivati samo na moguće uzroke.

“Neplodnost bez sumnje nije samo ženski problem. Reprodukcija je timski rad. Ipak, mislim da ćemo još malo proučavati muški doprinos kada je plodnost posrijedi”, kazao je autor studije dr. Jorge Chaverro.

Haber / Dnevno

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f