Salkić: Očekujem reakciju OHR-a nakon usvajanja zaključaka u NSRS

Narodna skupština RS i Vlada, zajedno s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom, nastavljaju provoditi radikalizaciju društva sa nesagledivim posljedicama u budućnosti – rekao je potpredsjednik tog entiteta Ramiz Salkić.
Nakon što je u parlamentu odbačen izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004.godine te zatraženo od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage, Salkić je rekao Feni da to zasjedanje pokazuje “da se srpska vlast i opozicija mogu ujediniti kada je u pitanju napad na Bošnjake, ali i kada je u pitanju napad na istinu i pravdu, baš kao što je to bilo 9. januara 1992. godine”.

Istakao je da aktulena srpska vlast provodi radikalizaciju bez adekvatne reakcije institucija koje su zadužene da reaguju na ovakve procese.

“Dodjela najviših entitetskih priznanja presuđenim ratnim zločincima osuđenim za genocid i udruženi zločinački poduhvat i današnji zaključci Narodne skupštine RS su put u novo etničko čišćenje na ovim prostorima. Ovakve aktivnosti znače provođenje strateških ciljeva utvrđenih 9. januara 1992. godine, nakon kojih su uslijedili etničko čišćenje i genocid. Ti ciljevi se danas provode mirnodopskim sredstvima”, tvrdi entitetski potpredsjednik.

Podsjeća da parlament RS institucionalno veliča ratne zločine, a sada i institucionalno negira i sudski dokazani i presuđeni genocid i žrtve tog zločina u Srebrenici.

“Sve ovo prolazi bez reakcije onih koji slijepo posmatraju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini. OHR i visoki predstavnik imaju mandat, ali i moralnu obavezu da stanu u zaštitu istine i pravde, te žrtava genocida i drugih zločina u našoj zemlji”, dodao je Salkić.

Ako i poslije ovoga izostane reakcija, onda smo, ističe, ponovo izdani i ostavljeni od onih koji se zaklinju u istinu i pravdu.

“Od onih koji dolaze na naše skupove, iskazuju lažnu patetiku i saosjećanje sa žrtvama, a ne čine ništa da žrtve zaštite, baš kao što je to bilo 1992. i 1995. godine. Pozivam sve dobronamjerne ljude u ovoj zemlji da se probude, prije nego što nam svima bude kasno”, istakao je Salkić.

Poslanici Narodne skupštine RS-a iz stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu usvojili je zaključke kojima odbacuju izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004.godine te traže od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage.

U zaključcima, koje nisu podržali jedino bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba da formira nezavisne međunarode komisije koje bi na objektivan i nepristran način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995.godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995.godine.

FENA

Back to top button