Katar će investirati 15 milijardi dolara u Tursku

Direktne investicije najavio je katarski emir, Tamim bin Hamad al-Thani, tokom razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Katar je u srijedu najavio 15 milijardi dolara direktnih investicija u Tursku, javlja Anadolija.

Takvu je najavu, tokom razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari, dao katarski emir, Tamim bin Hamad al-Thani.

Po njegovim riječima, Katar će vrlo brzo realizirati “investicijski paket” za Tursku u vrijednosti 15 milijardi dolara.

Tokom susreta dvojica dužnosnika su razgovarala o bilateralnim odnosima i regionalnim temama te je izražena posvećenost daljnjem razvoju odnosa Turske i Katara na svim poljima.

Informaciju je, putem Twittera, potvrdio i glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin, napisavši da je riječ o direktnim investicijama.

“Odnosi između Turske i Katara zasnovani su na čvrstim osnovama istinskog prijateljstva i solidarnosti”, dodao je Kalin.

‘Katar uz tursku braću’
Prethodno je ambasada Katara u Ankari, uoči posjete Al-Thanija, izrazila podršku Turskoj u vezi sa svim mjerama koje poduzima ili će poduzeti sa ciljem jačanja nacionalne valute, prenosi Anadolija.

“Katar je, kao i 2016. godine, kada je Turska bila na meti pokušaja državnog udara, ostao i ostaje uz svoju tursku braću. Uvijek ćemo biti prvi koji će priteći u pomoć turskom narodu”, poručeno je u saopćenju katarske ambasade.

Kako Reuters napominje, ova posjeta dolazi u vrijeme kada Turska valuta gubi na vrijednosti, uslijed pogoršanja odnosa te zemlje sa SAD-om.

Turska i Katar tradicionalno njeguju dobre bilateralne odnose, a Ankara podržava Dohu u sukobu koji ima sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim zemljama, prenosi Tanjug.

Udvostručene tarife za američke proizvode
Britanska agencija je ranije izvijestila da je Turska udvostručila tarife na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i cigareta, kao odgovor na američke napade na tursku ekonomiju.

Uredbu o povećanju tarifa potpisao je turski predsjednik, a one podrazumijevaju da će se tarife duplirati tako da će za putnička vozila biti 120 posto, za alkoholna pića 140 posto i listove duhana na 60 posto, a uvećanje se odnosi i na druge proizvode, poput kozmetičkih proizvoda, riže i uglja, prenosi Reuters.

Kako je navedeno, pogoršanje odnosa sa SAD uzrokovalo je rekordan pad turske lire, koja je izgubila više od 40 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar ove godine.

Taj potez uslijedio je usred tenzija između dvije članice NATO saveza, a zbog svećenika Andrewua Burnsona koji je uhapšen u Ankari zbog navodnih veza s terorističkim grupama, ali i drugih diplomatskih problema.

Prošlog petka američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je odobrio više tarife na uvoz aluminija i čelika iz Turske.

Izvor: Agencije

Back to top button