DA LI UVIJEK PUNITE MOBITEL DO MAKSIMUMA? Odmah to prestanite raditi!

Pravila punjenja mobilnih telefona poprilično su se promijenila posljednjih godina.

Ovo su neke od zabluda kada je u pitanju trajnost baterije.

1. Baterija treba da bude prazna ili skoro prazna prije punjenja

Ovo važi jedino ako se koriste nikl-kadmijumske baterije čiji kapacitet opada ako se mobilni telefon premalo ili prečesto pune. Litijumske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim mobilnim telefonima, sa time nemaju problema.

2. Korištenje punjača koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji

Nema pogrešnog punjača kada su u pitanju moderni pametni telefoni koji se pune uz pomoć USB priključaka. Razlika je isključivo u brzini punjenja jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja.

3. Novi mobilni telefon je potrebno prvi put maksimalno napuniti

Danas ne, to je bila praksa prije litijumskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba da brine hoće li odluka utjecati na kapacitet baterije.

4. Često priključivanje i isključivanje mobilnog telefona smanjuje životni vijek baterije

Još jedna zabluda. Tačno je da životni vijek baterije sadrži određen broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.

5. Uvijek napunite mobilni uređaj do maksimuma

Netačno, optimalan nivo napunjenosti kreće se između 30 i 70 odsto. Za očuvanje baterije bolje je da se telefon puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala nego uvijek do maksimalnih 100 posto.

6. Skidajte masku dok punite telefon

Na mnogo načina možete pregrejati svoj telefon, a jedan od njih je svakako i držanje maske na telefonu dok se on puni. Zato zapamtite da skinete masku kada stavite telefon na punjenje.

7. Baterija se mora puniti s vremena na vreme i kod rezervnih telefona

Ukoliko imate neki rezervni telefon, i njega morate puniti s vremena na vreme jer će u suprotnom doći do degradacije kapaciteta baterije.

8. Jačina svjetlosti ekrana

Jačina svjetlosti ekrana je jedan od faktora koji istroši bateriju veoma brzo. Nemojte je postavljati na maksimum i podesite zaključavanje telefona na 1 minut.

9. Wi-Fi i prenos podataka

Ukoliko je Wi-Fi ili “Bluetooth” konstano uključen na vašem telefonu, to će iscrpeti bateriju. Uključite ih samo onda kada su vam potrebni.

10. Aplikacije i notifikacije

Svaki put kada dobijete notifikaciju, vaš ekran se uključi što dodatno troši bateriju. Isključite notifikacije, a takođe i ažuriranje kako se baterija ne bi praznila.

NOVI.BA

Back to top button