Stigla dugoročna prognoza za jesen: Kakvo vrijeme očekuje Bosnu i Hercegovinu

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Evrope, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni.

Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se na području Balkana, kako jesen bude odmicala, predviđaju sve češće padavine.

Prema riječima meteorologa Alana Reperta (Reppert), prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će od jednog do tri stepena iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci, prenosi “Dnevnik.hr”.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u novembru.

Nakon ljetne sezone, koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u septembru.

U oktobru i novembru slijedi širenje padavinske zone i na zapadni Balkan.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će septembar vjerovatno biti topliji od prosjeka, u oktobru i novembru zbog češćih padavina i oluja slijedi njihov pad.

Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i grad uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tajler Rojs (Tyler Roys).

Autor: Dnevnik.hr.

Back to top button