Dok Bećirović piše otvorena pisma, njegov predsjednik s Dodikom dogovara dilove

Nakon što je dobio jednoglasnu podršku SDP-a, o čemu članovi Stranke imaju štošta reći i govorili su što u medijima što na društvenim mrežama, Denis Bećirović, zvanično je prijavljen kao kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva. I od tada kreće iscenirana predstava Denisa Bećirovića koji je tako, nakon što je SDP ušao u koaliciju s radikalnim strankama s kojima SDA odavno ništa ne želi imati, na kritike nonšalantno odgovorio kako je on kandidat svih građana!

Bećirović je nezavisni kandidat? I kao takav se distancira od politike SDP-a? I pretenduje na građanske glasove? Pa teško, dok sjedi pored svog predsjednika koji potpisuje koaliciju s A-SDA, ili objavljuje podršku Sejfudina Tokića (nosilac liste A-SDA za Kanton Sarajevo, a na toj listi je i njegova supruga). Osim ukoliko nisu tačne glasine da Bećirović paralelno vodi i kampanju za preuzimanje SDP-a?!

Međutim, nakon saopćenja da “SDP BiH dušom i srcem podržava kandidaturu Denisa Bećirovića”, teško da Bećirović više može bacati prašinu u oči građanima, pokušavajući se distancirati od politike SDP-a, koja je u vrijeme vladavine (2010-2014) pokazala svoje pravo lice, u čemu je Bećirović, itekako, učestovao kao zastupnik u državnom parlamentu. A upravo u to vrijeme, počela je ljubav SDP-a s Miloradom Dodikom zbog milionskih poslova (prvenstveno energetskih) zbog kojih je SDP rasprodavao državu, a kojima se u to vrijeme konstantno suprotstavljala SDA – zbog čega je bila istusnuta i iz vlasti, a SDP našao novog partnera, Fahrudina Radončića.

I danas postoje dokazi o tome kad su članovi SDA, ali ne samo SDA, upozoravali na sporazum SNSD-SDP koji su obuhvatali Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije, Ured za žalbe, fiskalni okvir koji državu osiromašuje za račun entiteta, jer državni budžet nije rastao ni marku, dok su entitetski rasli i po 30 posto, Elektroprenos… I mediji su tada upozoravali: “Dodik je sistematski rješavao Elektroprenos godinama. Još od 2006. do danas to radi preko svog direktora u Upravi Elektroprenosa, a izgleda da je sad našao i partnere iz Federacije.”

Podsjetimo na dogovor SDP-a sa SNSD-om s kraja 2012. godine kojim su Dodik i Lagumdžija obezglavili institucije sistema, uvodeću u BiH filozofiju jednopartijskog sistema. Tim dogovorom su povećali nadležnost entiteta (čemu se SDA godinama suprotsavljala i blokirala Dodikove ciljeve), zauzimajući zajednički stav o diferencijalnoj stopi poreza na dodatnu vrijednost (PDV), a dovorili su i isplatu dividendi entitetima s računa Elektroprenosa, kao i da se tužioci i sudije biraju u nadležnim parlamentima i skupštinama, zatim promjene Izbornog zakona uvođenjem zatvorenih izbornih lista…

Rasprodavao je SDP državu, a Denis Bećirović je bio dio toga. Njegova “briga za Bošnjake” krenut će tek godinama nakon toga, kad je SDP izgubio vlast, a on se kao član državnog Parlamenta počeo nametati kao zaštitnik boraca, žrtava ratnog zločina, države BiH od napada iz Zagreba i Beograda… Dok njegov lider, ovaj put u liku Nermina Nikšića – koji je zamjenio Lagumdžiju koji se očito povukao kako bi se SDP pokušao osloboditi balasta njegove katastrofalne politike po BiH, ali ostavljajući svoje nasljednike koje je proteklih godina proizveo da rade po medologiji koju je on postavio – nastavlja poslovne dogovore s Miloradom Dodikom. Potvrđuju to tajni susreti koje je Nikšić posljednjih mjeseci imao s Dodikom na kojima su dogovarali i razrađivali dalje njihove dilove. Šta bi značilo da SDP ponovo osvoji vlast? Ništa do nastavak prodaje države.

Je li se Bećirović ikad suprostavio toj politici SDP-a ili izrekao i jednu kritiku zbog toga? Naravno da nije. Da li se Bećirović ikad ogradio od toga? Ili na potez Seada Jakupovića u Prijedoru kada je pravio ustupke vladajućoj SNSD, što je dugogodišnja praksa SDP-a u ovom gradu, vezano za bijele trake, a na opće zgražanje povratnika Bošnjaka. Je li Jakupović i nakon skandala koji je izbio oko toga bio sankcioniran u stranci? Naravno da nije.


SDP se pouzdao u “zaboravnost naroda”: Jakupović nije kažnjen, vjerovatno neće ni biti

Kao kandidat za Predsjedništvo Bećirović, jasno je, pretendira prvenstveno na bošnjačke glasove, pišući okolo otvorena pisma i upućujući oštre odgovore Miloradu Dodiku, dok je njegov predsjednik Nikšić u dogovoru s Dodikom čak napravio i izborne liste SDP-a za Republiku Srpsku, pa je tako od svih dugogodišnjih članova SDP-a u ovom entitetu nosilac liste Vojin Mijatović – Dodikov čovjek, iako je za to bilo otpora i unutar SDP-a.

Mijatović je postao poznatiji javnosti nakon izjave da će slaviti 9. januar, a o danu BiH “ćemo se dogovoriti”. Navodno je Bećirović “pokuša poslati otvoreno pismo” o tome ali mu u Stranci nisu dozvolili. Tačnije, to pismo nije objavljeno na web stranici SDP-a, nego je Bećirović ne imenujući Vojina Mijatovića o tome pisao na svom Facebooku. Sve ovo liči na dobru staru igru: loš policajac-dobar policajac kako bi SDP i njihov kandidat prevarili Bošnjake. Jer, sa skandaloznom politikom SDP-a Bećirović, eto, nema ništa, ali kad mu treba zaštita onda se krije iza Stranke koja šalje okolo saopćenja braneći ga i stajući u njegovu zaštitu. Denis Bećirović nije ništa drugo do podvala SDP-a Bošnjacima. I pomoć Draganu Čoviću na štetu Željka Komšića.

Izvor: Faktor

Back to top button