Prosinečki: Begovića nema jer ne volim igrače koji biraju utakmice

Foto: Vijesti.ba

Nakon objavljivanja spiska pozvanih igrača za mečeve protiv Sjeverne Irske i Austrije, selektor nogometne “A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki objasnio je zašto na spisku ponovo nema golmana Bournemoutha Asmira Begovića, nekada prvog čuvara mreže reprezentacije BiH.
Prosinečki naglašava da Begovića nije pozvao iz dva razloga, te da mu ta odlika nije bila jednostavna za donijeti.

– Ne volim igrače koji biraju utakmice. Begović je imao problema pred Bugarsku a zatim u Francusku i to je ok, ali onda je ponovo imao problema pred Južnu Koreju. On brani dobro, tako da mi nije bilo lako donijeti ovu odluku, ali moramo poštovati reprezentaciju. Svi igrači su išli u Južnu Koreju, a neki su bili i povrijeđeni. Govorimo o 25 sati putovanja, a niko se nije bunio Mora se znati red, ne mogu igrači dolaziti kako ko hoće. Razgovarao sam s njim i njegovi razlozi za nedolazak njemu su bili veliki a meni mali. To je jedan od razloga što Begovića nema – objasnio je Prosinečki.

Osvrnuo se na mečeve protiv Sjeverne Irske i Austrije i rekao da je zadovoljan jer većina reprezentativaca BiH igra u svojim klubovima, ali smatra da će nedostajati povrijeđeni Kolašinac.

– Upoznat sam s reprezentacijom Sjeverne Irske, nisu mijenjali tim šest godina, igraju po Engleskoj, dobri su i kvalitetni. Znaju igrati nogomet, ali mislim da ćemo biti spremni za taj meč. Očekujem da ćemo igrati dobro, kao što smo igrali protiv Južne Koreje. Austrija je ozbiljna reprezentacija, ali o njima ćemo razmišljati nakon Sjeverne Irske. Imaju kvalitet, disciplinovani su i organizovani – izjavio je Prosinečki.

Prosinečki dodaje da su povratnici u reprezentaciju Rade Krunić i Sanjin Prcić pozvani jer igraju dobro u svojim klubovima, te da mu je žao što Bešić nije otišao iz Evertona.

– Krunić je odigrao odličnu sezonu u Empoliju, a Prcić je jučer odigrao 20-tak minuta za Levante. On je vezni igrač, a mislim da je vezni red najvažniji za reprezentaciju BiH. Bešić mora otići iz Evertona da bi igrao. Trener ne računa na njega, a on ima želju za igrom i motivaciju – zaključio je Prosinečki.

Selektor BiH će nastaviti pratiti i Premijer ligu BiH, a gledao je derbije Željezničar – Sarajevo i Sarajevo – Zrinjski.

Reprezentacija BiH će se okupiti 3. septembra u Sarajevu gdje će početi pripreme za mečeve Lige nacija.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button