Strijeljana 224 muškarca: Boli to što odgovorni za zločin na Korićanskim stijenama nisu procesuirani!

(Foto: B. Mahmić)

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez logoraša Banja Luka organizirali su danas obilježavanje 26. godišnjice zločina na lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić.

Na ovom mjestu su 21. avgusta 1992. godine strijeljana 224 muškarca, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima. Ovaj zločin izvršio je Interventni vod prijedorske policije, a do sada je osuđeno 11 izvršilaca zločina.

Prema riječima Mirsada Duratovića, bivšeg logoraša i predsjednika Regionalnog saveza logoraša Banja Luka, još traje potraga za ubijenima.

⁃ Imamo određen broj identifikacija koje su stigle u posljednje vrijeme, nakon ekshumacije koje čine možda jednu trećinu od ukupnog broja ubijenih. I danas porodice i nas najviše boli to što najodgovorniji za ovaj zločin nisu procesuirani, a to su članovi Kriznog štaba općine Prijedor koji su danas slobodni građani – kazao je Duratović.

Prisutni članovi porodica ubijenih, vidno shrvani bolom, nisu mogli puno govoriti o ovom masakru. Držeći transparente s porukama onima koji su počinili zločin, niko nije mogao sakriti emocije.

– Dok se ne riješe sudbine nestalih osoba, nema ni istinskog mira – poručile su porodice.

U znak sjećanja na ubijene, članovi porodica i bivši logoraši u ponor su s ruba litice bacili 224 ruže.

Avaz.ba

Back to top button