Potresna priča: Sestre Čuljak opet u jami u kojoj su preživjele osam noći

Gotovo 34 godine nakon nesreće u kojoj su sestre Draženka i Šima Čuljak iz Bogodola u Općini Široki Brijeg ostale u jami okovanoj snijegom i ledom ali se na kraju ipak spasile uz pomoć lovaca, u Širokom Brijegu prikazan je film Sestre koji je u produkciji Kadra snimio Zdenko Jurilj. Prikazan na otvaranju Mediteran film festivala, nakon premijere na SFF-u.
Jurilj je tokom obraćanja prisutnima rekao da je riječ o klasičnoj dokumentarističkoj rekonstrukciji događaja, koja je ustvari pogled na život sestara, prikaz psihologije tokom sedam dana provedenih u provaliji te zime. Za sestre Čuljak projekcija filma bila je nezaboravna.

A kako je tek bilo Draženki Čuljak kada se tri dana ranije uz pomoć pripadnika GSS-a, spustila na mjesto na kojem je provela sedam dana? To najbolje ona zna. Inače, nedavni dolazak do jame bio je drugi za sestre od 1985. kada se dogodila nesreća, nakon koje su im amputirane obje noge. Prvi put došle su prije tri godine, ali se tad nisu uspjele spustiti do mjesta na kojem su boravile. Draženka je to ovog puta učinila. Vraćale su se slike, kao da je sve bilo jučer.

– Eh… Bilo je nestvarno. Tamo je preteško hodati i ljeti, pa se pitam kako je bilo lovcima koji su nas spasili po onakvom snijegu? Danas mi se jama čini dubljom nego prije 33 godine. Sad je na mjestu na kojem smo se nalazile izrasla divlja smokva. A smokva je moje omiljeno voće. Zar to nije čudno, pita Draženka Čuljak.

Na projekciji filma Sestre u Širokom Brijegu pojavili su se Draženkini i Šimini spasitelji. Prije toga, sa Čuljkovom se do jame spustio sin jednog od njih… Pohvalila je film. Poseban je za nju, Šimu i sve članove porodice.

– Fantastično je urađen. Proradile su emocije. Teško je sakriti suze, kaže Draženka.

U stopu ju je svih dana pratila imenjakinja iz Crne Gore. Riječ je o Draženki Laketić, Crnogorki koja je ime dobila po Draženki Čuljak. Nakon što je zimus pročitala tekst o sestrama Čuljak, Draženka je uspjela stupiti u kontakt s imenjakinjom sa kojom je danas nerazdvojna.

– Danas smo kao sijamske blizankinje. Išla sam kod nje u Crnu Goru, a ona je mene pratila na SFF-u, u kanjonu, a bila je i na projekciji u Širokom Brijegu, ispričala je Draženka Čuljak.

(Vijesti.ba)

Back to top button