Smrt ga zadesila dok je jeo

Šta da vam kažemo? Otac Muharem je u šoku, nije ni svjestan šta se dogodilo… Vjerujte, jadnik još nije ni suzu pustio. Nije u stanju razgovarati ni s kim, kazali su nam jučer članovi porodice nastradalog Fehmina Turčinovića (47) ispred njegove kuće u selu Dragovići kod Pazarića, nadomak Sarajeva.

Ispričali su nam da Fehmin nije imao ni ženu ni djecu i da je živio s ocem Muharemom. Ima i starijeg brata Nermina, koji se u trenutku naše posjete vraćao iz Austrije, gdje radi. Tužnu vijest prenijeli su mu članovi porodice.

Iskusni mašinovođa

Naši sagovornici, koji nisu željeli da se fotografiju niti da im se otrkriva identitet, ispričali su nam nove detalje stravične nesreće. Turčinović je, naime, bio u nenatovarenom teretnom vozu koji je išao iz Sarajeva prema Mostaru. Kažu da je u “Željeznicama FBiH” važio za iskusnog mašinovođu.

– Kolege koje su nas posjetile, ispričale su nam da je Fehmin, najvjerovatnije, upravljao do Jablanice, gdje ga je zamijenio kolega Božo Jurenić. Navodno je otišao da jede i da se malo odmori. Božo je tada ugledao voz kako ide prema njima. Nije imao vremena da pozove na mobitel Fehmina, pa čak ni da ga pokuša dozvati… Sve se odigralo u nekoliko sekundi. Spasio se iskočivši iz lokomotive doslovno u posljednjem trenutku – pričaju naši sagovornici.

Bivši mašinovođa i inžinjer koji je penziju zaradio u “Željeznicama FBiH”, rekao je članovima porodice da je uzrok nesreće, najvjerovatnije, ljudski faktor.

– On nam je kazao da je taj drugi voz krivac i da se kretao brzinom od skoro 80 kilometara na sat, iako je ulazio u stanicu, gdje se smije voziti svega 30 kilometara na sat. Na to sve dodajte činjenicu da je vukao 36 natovarenih vagona. Možete li zamisliti kakva je to bila sila od udara – kazali su nam očajni članovi porodice.

Tek stao na noge

Naši sagovornici rekli su da se tragedija mogla izbjeći.

– Svalit će se sve na ljude koji više nisu među živima i nikom ništa, jer mrtva usta ne govore. A šta to nama sada sve vrijedi kad više nema našeg Fehmina? Nije imao djece, ali je, zato, našu pazio i čuvao. Taman je napravio kuću, kupio auto, imao dobar posao, stao na noge… – kroz suze su nam kazali članovi porodice Fehmina Turčinovića.

Avaz.ba

Back to top button