SBB ne bi da se Bošnjaci petljaju: “Ako Dodik pobijedi, prihvatit će Sarajevo”

Bošnjaci se, stav je Saveza za bolju budućnost (SBB), ne bi trebali “petljati” u izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kao što su se “petljali” prije četiri godine.
– Zbog Ustava, Bošnjaci ne mogu da biraju bošnjačkog člana Predsjedništva, samo srpskog. Bošnjaci su na prošlim izborima podržali Ivanića, koji je pobijedio zbog tih glasova. Ne trebaju tu Bošnjaci da se petljaju, mislim da ne trebamo birati srpskog člana Predsjedništva – pojasnio je za N1 Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a i zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.

“Petljanje” Bošnjaka u izbor člana Predsjedništva BiH suprotno je stavovima i interesima SBB-a, ali nije suprotno Ustavu BiH, prema kojem se u Predsjedništvo BiH bira “jedan Srbin, direktno izabran sa prostora RS-a”.

Dakle, Bošnjaci imaju puno ustavno i zakonsko pravo “petljati” se u izbor Srbina sa prostora entiteta RS u Predsjedništvo BiH, a uskraćivanje prava na “petljanje” u taj izbor zapravo je uskraćivanje osnovnog prava na mogućnost biranja.

Ako ćemo prevesti brigu SBB-a za “petljanje” Bošnjaka u izbor člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS u dnevnopolitički jezik, radi se zapravo o brizi te stranke o šansama Milorada Dodika u utrci za tu poziciju. Da je taj prijevod tačan, potvrdio je upravo Admir Čavka.

– Ako Dodik bude član Predsjedništva, doživjet će transformaciju i prihvatit će Sarajevo – pojasnio je potpredsjednik SBB-a.

Priželjkivanje Dodikove pobjede zapravo je kontinuitet dobrih odnosa SBB-a i SNSD-a, ali i HDZ-a BiH, stranaka koje su već godinama u neformalnoj koaliciji i koje, sudeći prema tvrdnjama dijela političke javnosti u BiH, nakon predstojećih Općih izbora namjeravaju, uz još jednu stranku sa sjedištem u Sarajevu, pokušati formirati vlast, odnosno realizirati “plan B” Dragana Čovića.

Izvor: Faktor

Back to top button