U naselju Slatina kod Srebrenice otvoreno spomen-obilježje

U naselju Slatina kod Srebrenice danas je otvoreno spomen-obilježje za žrtve iz agresije na Bosnu i Hercegovinu, a otvorili su ga preživjele žrtve, koje su tokom agresije izgubili svoje porodice.

Ova spomen-ploča će služiti kao svjedok istine, opomene i molitve Ova spomen-ploča će služiti kao svjedok istine, opomene i molitve
Slatinka Amela Hasanović početkom rata je imala četiri godine, a danas je među onima koji su otvorili spomen-obilježje.

– Drago mi je zbog izgrađenog spomen-obilježja, s druge strane sam tužna, jer se na ploči nalaze imena mog oca, djeda, amidže i mnogobrojne rodbine – izjavila je Hasanović za Fenu.

Amela, danas ima 27 godina i živi s majkom u Puračiću, a prošle godine je završile studije u Tuzli.

– S vremena na vrijeme posjećujem svoje rodno mjesto, kao i Memorijalni centar Potočari, iako još uvijek posmrtni ostaci mog oca nisu pronađeni. Moju generaciju s ovih područja pozivam da dolaze i obilaze Podrinje, da se ne zaboravi i ne ponovi ono što se desilo nama – rekla je Hasanović.

– Ova spomen-ploča će služiti kao svjedok istine, opomene i molitve – rekao je jedan od incijatora tog projekta Mustafa Mujić.

– Ovaj projekat je zahtijevao veliku finansijsku konstrukciju, ali zahvaljujući dobrom odzivu građana Slatine, kao i drugih uspješno je realizovan – dodao je.

S današnjeg skupa mještani su poslali poruku:

– Opominjati moramo, svetiti se nećemo, a zaboraviti ne smijemo!

Izvor: Fena

Back to top button