Kusturica o zabrani ulaska Prilepinu u BiH: Ovo je ozbiljno upozorenje Dodiku! Daj Bože da ne ode dalje…

Ta naredba je zla namjera nepismene fukare koja je oduvijek mrzila kulturu, a najviše rusku i koja upravo vježba silu nad književnikom. Daj Bože da ne ode i dalje, rekao je Kusturica

Ruskom novinaru i knjiženiku Zaharu Prilepinu, koji se aktivno angažirao na strani proruskih separatista u regiji Doneck u borbi protiv ukrajinskih vlasti, u četvrtak je onemogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu gdje je trebao sudjelovati na književnoj manifestaciji u Banjaluci. Cijeli slučaj za agenciju Srna komentarisao je režiser Emir Kusturica.

Kusturica je naglasio da je zabrana ulaska Prilepinu u BiH ozbiljno upozorenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

“Plaše se da im Zahar poremeti ‘inače stabilnu situaciju u BiH’. Pošto im pred kućnim vratima bleje migranti, dobili su zadatak iz istog izvora koji je zabranio ulazak Prilepinu da na nesrećnim izbjeglicama sa Bliskog istoka vježbaju zadaću iz humanizma i soroševske renesanse promjene evropske krvi”, rekao je Kusturica za Srnu, prenose mediji.

On kaže da im smeta pisac romana “Obitelj”, jednog od najvećih romana moderne evropske književnosti koji je dobio i Andrićevu nagradu i koji je “Mikelanđelovska metafora o stradanju ruskog naroda u vremenu boljševizma”.

“Ta naredba je zla namjera nepismene fukare koja je oduvijek mrzila kulturu, a najviše rusku i koja upravo vježba silu nad književnikom. Daj Bože da ne ode i dalje”, rekao je Kusturica.

U Banjaluci je sinoć trebalo da bude održano književno veče ruskog pisca Zahara Prilepina, ali mu je u četvrtak, 23. avgusta, na ulazu u BiH zabranjen ulazak zbog navodnih bezbjednosnih razloga.

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosna agencija 26. marta, a u obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao “prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH Prilepinu i navela da se obratila Ministarstvu inostranih poslova BiH za razjašnjenje.

Problematični pisac i novinar je rođen 1975. pod imenom Jevgenij Nikolajevič Prilepin i bivši je pripadnik posebnih snaga ruske policije Omon, namijenjenih razbijanju demonstracija i kao takav se borio u Čečeniji od 1996. do 1999.

Nakon toga je počeo raditi kao novinar u Nižnjem Novgorodu i postao je član malo poznate Narodne boljševičke stranke Rusije.

Od februara 2017. do ljeta ove godine bio je pripadnikom dragovoljačke postrojbe koja se borila na strani propruskih separatista u Donecku u Ukrajini.

I na njegovoj osobnoj mrežnoj stranici, na kojoj propagira neovisnost ukrajinske regije Donbasa, može ga se vidjeti na naslovnici knjige posvećenoj toj epizodi odjevenog u paravojnu uniformu.

Prilepinovo ime nije moguće pronaći na dostupnim popisima osoba koje su pod sankcijama Evropske unije zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Back to top button