RS nema moćne prijatelje da želju za nezavisnošću sprovede u djelo

Foto: Vijesti.ba

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da nije dobar pristup povezivati Republiku Srpsku i Kosovo.
– Ako povezujete Republiku Srpsku i Kosovo, onda se jednog odričete, a ako je Kosovo dio Srbije, onda RS po toj logici ne može biti dio srpskog prostora – rekao je Ivanić za Politiku komentarišući oprečne stavove koje ima sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

On smatra da Kosovo i RS svojim značajnim djelom pripadaju srpskom etničkom prostoru, gdje Srbi treba da imaju institucionalna prava i da upravljaju prostorima na kojima žive.

Ivanić je naveo i da je svjestan činjenice da bi više od devedeset odsto ljudi voljelo nezavisnu RS, ali da se mora vidjeti šta je moguće, šta je realno, a šta nosi rizik.

– Bilo kakvo otvaranje Dejtona u sadašnjem trenutku bi štetilo RS. Nemamo moćne prijatelje da želju za nezavisnošću sprovedemo u djelo. Ko bi nas podržao ? Srbija voli RS, ali je rukovodstvo Srbije jasno i glasno reklo da neće uraditi ništa protiv integriteta dejtonske BiH. I Rusija je čvrsto saopštila da stoji iza Dejtona – rekao je Ivanić.

Ivanić smatra i da u BiH nedostaje bošnjački lider spreman za istorijski iskorak i da pravi kompromise i vuče naprijed, u bolje odnose.

Kada je pitanju odnos svijeta prema interesima Srba u RS i s druge strane Albanaca, on je upitao koliko dugo su Albanci imali autonomnu pokrajinu i dodao da Srbi imaju RS dvadesetak i nešto godina.

– Tu se krije odgovor i o mogućim budućim dešavanjima. Ako nešto nije realno danas, ne znači da će tako ostati u vremenu koje dolazi. Posebno u slučaju ako ostanu ove tenzije među narodima, gdje Srbi i ubuduće neće osjećati prijateljstvo u BiH. Ne shvate li Bošnjaci da se i sa Srbima moraju osjećati ne samo prijatno u BiH, već i da tu vide svoj vlastiti interes, koji će stvoriti želju da ostanemo, tenzije i sukobi neće nestati. Svaki narod koji je uporan i vjeruje u sebe prije ili kasnije će ostvariti svoje ciljeve. I to svi moraju da shvate – poručio je Ivanić.

On kaže i da ne očekuje sprektakularne zaokrete na međunarodnoj sceni kada je u pitanju srpsko stanovište.

– Veliki ne ulazu mnogo napora da uđu u suštinu problema. Prije će biti da preko malih prave svoje dilove – kaže on.

Ivanić kaže i da pred Republikom Srpskom ne vidi ozbiljnije međunarodne izazove, i dodaje da se do toga došlo mudrom politikom, tako da se RS više u očima svijeta ne smatra problemom ili entitetom koji pravi problem u BiH.

– Ne sumnjam u to da je narod u RS to shvatio i da će to pokazati na izborima – naveo je Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, probleme sa velikim silama Dodik ima na ličnoj osnovi, a ne cijela RS. Ivanić smatra da Srpska nema teret i da uprkos “Dodikovim ličnim problemima” međunarodni položaj RS nikada nije bio jači.

– Od nas se, zapravo ništa ne traži, nema nijednog zahtjeva za smanjenje nadležnosti. Stvarni život i dalje jeste u RS, Srpska o svemu sama odlučuje – smatra Ivanić.

(Vijesti.ba / Tanjug)

Back to top button