Bećirović: Vrijeme je da imovina i prihodi budu oporezovani srazmjerno bogatstvu pojedinaca

Foto: H. M./Klix.ba
Kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da zabrinjavajuća nejednakost, nepravda i podjele u društvu moraju biti prevaziđeni i zamijenjeni pravednijim sistemom raspodjele javnih dobara, saopćeno je iz SDP-a.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Govoreći na promocija knjig , “Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, on je rekao da je vrijeme da u našem društvu imovina i prihodi budu oporezovani srazmjerno bogatstvu pojedinaca, umjesto da se cijena reforme lomi preko leđa građana.

Oni koji profitiraju najviše u današnjem društvu, kaže Bećirović, trebaju podnijeti i srazmjeran dio tereta njegove obnove i smanjenja jaza između siromašnih i bogatih.“

„Naravno, naši poduzetnici moraju biti zaštićeni i podržani onda kada dio dobiti reinvestiraju u razvoj društva. Naročito je važno osigurati podršku malim i srednjim poduzetnicima, koji mogu biti pokretačka snaga privrednog razvoja. Oni, koji su često i najranjiviji na negativne ekonomske tokove, moraju imati sigurnost i zaštitu države u razvoju svoga poslovanja,“ dodao je Bećirović.

Na kraju svoga obraćanja, autor je naglasio da se država Bosna i Hercegovina nalazi u prelomnom trenutku u kojem mora „svoj brod usmjeriti ka privrednom razvoju i izgradnji putne infrastrukture, uz aktiviranje svih unutrašnjih i vanjskih resursa”.

“Da bismo se međusobno poslovno povezali, ali i da bismo se uvezali sa drugim evropskim državama, trebaju nam moderne ceste i željeznice kojima ćemo brzo, sigurno i efikasno putovati, komunicirati i prevoziti naša dobra. Bez infrastrukturne mreže, krvotoka države, nema ni razvoja. Zato moramo što prije nastaviti sa izgradnjom autoputeva”, kazao je on.

Klix.ba

Back to top button