Birači u dijaspori dobili glasačke listiće, manji dio listića poslan s greškom

Došlo je do zamjene listića za birače koji glasaju sa teritorije Federacije i za one koji glasaju sa teritorije RS-a

FOTO: ILUSTRACIJA

Centralna izborna komisija (CIK) BiH poslala je glasačke listiće za Opće izbore koji će biti održani 7. oktobra biračima koji glasaju izvan Bosne i Hercegovine.

Međutim, prilikom slanja listića, za manji broj birača greškom je otpremljena pogrešna kombinacija glasačkih listića, koji se odnose na nivo Predsjedništva BiH.

Prema riječima glasnogovornice CIK-a Makside Pirić, radi se o 232 glasačka listića koja su poslana s greškom.

– Došlo je do zamjene listića za birače koji glasaju sa teritorije Federacije i za birače koji glasaju sa teritorije RS-a. Zbog toga nam se trebaju javiti kako bi im CIK poslao odgovarajući glasački listić. Kada se jave, birači će dobiti jasnu uputu da uz novi glasački paket koji dobiju moraju priložiti i onaj koji je nevažeći, tako da se ne mogu desiti zloupotrebe – pojašnjava Maksida Pirić.

Dodaje da su glasački listići za birače izvan BiH posebno obilježeni, tako da se ne mogu koristiti na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Birači registrirani za glasanje putem pošte trebaju sadržaj glasačkog paketa uporediti sa tipom glasačkih listića u instrukcijskom pismu, pa ukoliko utvrde neslaganja, o tome odmah obavijestiti Centralnu izbornu komisiju BiH na e-mail adresu: info@izbori.ba kako bi dobili jasno uputstvo u vezi sa ostvarivanjem biračkog prava.

Faktor.ba

Back to top button