I dok su u stomaku, bebe sanjaju

Dječiji receptori osjećaja formiraju se još u prvim sedmicama trudnoće, a oko četvrte sedmice se već javljaju refleksi gutanja s otvaranjem i zatvaranjem usta

Uz sreću i uzbuđenje zbog saznanja da ćete postati majka, obuzima vas i strah zbog neizvjesnosti koju nameće novo iskustvo? U glavi vam je bezbroj pitanja, a ono s čime ćete svih devet mjeseci biti okupirani jeste razmišljanje o tome kakva će biti vaša beba.

Da bi beba odmah nakon rođenja bila sretna i bezbrižna, trebali biste na početku trudnoće naučiti ponešto o sopstvenom ponašanju u tom novom fizičkom i hormonskom stanju.

Na bebine snove još u stomaku utječu mamina interesovanja i ukus prema pojedinim stvarima. Zato, savjetuju stručnjaci, gledajte komedije, filmove sa sretnim završecima, slušajte muziku i mazite bebu putem stomaka. Budite sretna mama i vjerujte da će vaša beba sanjati slatke snove.

Dječiji receptori osjećaja formiraju se još u prvim sedmicama trudnoće, a oko četvrte sedmice se već javljaju refleksi gutanja s otvaranjem i zatvaranjem usta. Već tada receptori čula okusa počinju se raspoređivati po jeziku.

Ako mama kojim slučajem postavi stomak prema nekom jakom izvoru svjetlosti, između četvrtog i šestog mjeseca trudnoće, beba će reagirati skupljanjem zjenica ili će se čak pokušati okrenuti u stomaku, jer joj svjetlost smeta.

Beba počinje sanjati već u sedmom mjesecu, tada joj se oslikavaju nejasni likovi, poput slika na kompjuterskom ekranu. Beba čuje zvuke i osjeća vibracije i počinje prepoznavati mirise koje mama udahne tokom dana.

I majčini emotivni doživljaji prenose se na bebu. Ako ste sretni i zadovoljni, beba će primiti veliku količinu endrofina, molekula sreće koji pokreću mirne i ugodne mentalne slike.

Autor: “Bebe i mame”

Back to top button