Nakon najave o progonu zločinaca, Džaferović odlučno podržava branioce BiH!

Piše: Jusuf Kapić
Nakon pet godina obustavljen je postupak protiv Šemsudina Mehmedovića u Tužiteljstvu BiH vezan za ratna dešavanja u Tešnju. Na pres konferenciji Mehmedović je izjavio da je dobio zvaničnu odluku Tužiteljstva BiH da se protiv njega “obustavlja krivični postupak zbog nedostatka dokaza”. Podsjetimo, Šemsudin Mehmedović je zbog sumnji da je počinio navodne ratne zločine na području Tešnja nad Srbima uhapšen 19. jula 2013. godine nakon čega se digla velika prašina jer se otkrilo da su pripadnici SIPA-e to uradili bez znanja i odobrenja Tužiteljstva BiH kod koga je bio predmet i koje je jedino bilo nadležno da izda nalog za hapšenje.

Uslijedili su sukobi između SIPA-e i Tužiteljstva BiH, u kojima je raskrinkan pokušaj Gorana Zubca da preko lojalnih istražitelja SIPA-e otvara istrage protiv ratnih komandanata Armije RBiH i pojedinaca zaslužnih za odbranu države od srpske agresije. Prikupljali su se dokazi protiv Atifa Dudakovića, tražile su se greške u jednoj od najbriljantnijih pobjeda Armije RBiH na Kupresu pod komandoma generala Fikreta Ćuskića, vođene su istrage u Goraždu zbog navodnih zločina počinjenih nad Srbima…

Nakon što je Milorad Dodik godinama napadao Sud i Tužiteljstvo BiH, tražeći da se ove institucije ukinu jer su protuustvane i nametnute od visokog predstavnika, te da procesuiraju samo Srbe, bio je ovo prvi pokušaj da se preko državnih institucija, odnosno procesuiranja ratnih zločina, relativizira ono što se dešavalo u proteklom ratu u BiH, odnosno da se izjednače sve strane, Srbi pokažu kao žrtve koje su se branile i time promjeni i sam karakter rata.

Upravo iz ovih razloga iza Mehmedovića su tada stali mnogi, ne samo Stranka, ujedinile su se sve patriotske snage, ne dozvoljavajući da veliksorpski plan bude proveden u djelo. Zubac je smjenjen, no ono što je on započeo zloupotrebljavajući SIPA-u nastavljeno je u drugoj instituciji – Tužiteljstvu BiH, a najzaslužniji za to je još jedan Dodikov provjereni kadar, Milan Tegeltija, koji je od svog dolaska na čelo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća uspio ozbiljno narušiti kredibilitet kompletnog pravosuđa, pogotovo Tužiteljstva BiH. I možda je borba koja predstoji važnija i od one kad je SIPA-u trebalo spašavati od Goraba Zubca, odnosno Milorada Dodika, jer je sada ozbiljno napadnuto pravosuđe.

Na press konferenciji iza Mehmedovića je, dok je saopćavao da je obustavljen istraga protiv njega, stajao Šefik Džaferović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji od početka svoje kampanje nema nikakvih dilema kad je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i odbrana istine i tekovina oslobodilačkog rata koji je vodila vlast u Sarajevu sa svojim oružanim i policijskim snagama, a kojima je u to vrijeme bio i Džaferović. Od početka njegove kampanje jasno je da on neće dozvoliti nikakve napade na vrijednosti koje su štitile odbrambene snage BiH, kao ni relativiziranje i iskrivljavanje istine i da će se u tome suprotstaviti svima – od Milorada Dodika do Aleksandra Vučića.

I da će uvijek štititi dostojanstvo branilaca BiH, a pomagati progon zločinaca. Među prvim porukama koje je poslao, nakon njegove kandidature, bila je upravo ona o formiranju centra za istinu i pravdu koji bi dokumentirao i progonio ratne zločince, a što je izazvalo velike reakcije, pogotovo iz Banja Luke. Uz to, Džaferović je na svojim tribinama već nekoliko puta istakao da kao pravnik i nekadašnji sudija (bez i jedne mrlje u dugogodišnjoj karijeri) vrlo pažljivo prati dešavanja u pravosuđu i da će sve učiniti da te institucije rade profesionalno i nezavisno, zalažući se prije svega za vladavinu prava, kao što je radio i proteklih 20 godina, boreći za zakone koji su uspostavljali temelje države Bosne i Hercegovine.

Bportal.ba

Back to top button