Ivanić i Čavić o crtanju novih granica: Krvave gumice i separatizam

Crtanje novih granica na Balkanu, u kontekstu razgovora Srbije i Kosova, glavna je tema kako domaćih, tako I regionalnih ali i svjetskih medija. Nerijetko se tako u javnosti u posljednje vrijeme čuju i glasovi o paralelama između Kosova i Republike Srpske, odnosno posljedicama po BIH.
O ovoj temi smo proteklih dana razgovarali sa predsjendikom NDP-a Draganom Čavićem i članom Predsjedništva BIH Mladenom Ivanićem.

Linije brisane krvavom gumicom

– Ne vidim što se diže tolika halabuka oko ove teme. O promjeni granica neće odlučivati niko u region, bez saglasnosti velikih sila, a prije svega, SAD, Rusije, EU, ali i Turske. Ako se rukovodstva Srbije i samoproglašene države Kosovo dogovore da riješe svoje odnose dogovorom, koji podrazumjeva i teritoriju i nakon toga bude uklonjeno najteže političko žarište na Balkanu, zašto bi protiv toga trebao biti bilo ko u Hrvatskoj i BiH? Niti je razumno, niti racionalno, smatra Dragan Čavić i dodaje:

– Ali kako Bajaga kaže “Ovo je ovdje Balkan…”. Najvažniji životni san Balkanaca je da komšiji krepa krava. Pomolimo se mi svi ovdje u BiH, svako svom Bogu, da se velike sile ne zaigraju u svom velikom spremanju Bliskog istoka i Ukrajine i primjete da bi se ovdje mogli lijepo potkusurati bez imalo truda. Uvijek ovdje ima onih koji su spremni da nas ponude kao sitniš u potkusurivanju velikih sila po svijetu, a onda granice na Balkanu postaju samo linije na karti napisane grafitnom olovkom koje se godinama brišu krvavom gumicom. Ne dao Bog.

Dodaje da je valjda svima jasno da je cijeli 20. vijek Balkanu bio dovoljna opomena, ali i stradanje, da materijala za novo stradanje nema najmanje za naredna dva vijeka, a pogotovo ne za ovaj tekući 21. vijek.Svugdje na Balkanu najpotrebniji je dogovor i svaki dogovor treba pozdraviti, pogotovo ako se dogovorom zatvara knjiga konflikta, kaže Čavić.
Afirmacija separatizma

Na pitanje da li bi novo povlačenje granica na Balkanu, kako to neki tvrde, ovu regiju vratilo u devedesete godine, Mladen Ivanić odgovara:
Ako bi bilo saglasnosti u tome, ne mislim da bi, ali sumnjam da će biti saglasnosti o tome. Mi ne možemo da se dogovorimo i postignemo saglasnost da napravimo male izmjene po principu kvadratni metar za kvadratni metar na prostoru jedne opštine, koja se zove Rudo. Onda možete da zamislite kako je to komplikovano drugdje. Vidjećemo, ako bude saglasnosti, ali mislim da neće, jer sve što je postignuto saglasnošću, postavlja se pitanje zašto bi bio problem.

Dodaje da nema nasilne promjene granice, već da je sve stvar dogovora dvije strane.
Kada je pak u pitanju povlačenje paralela između Kosova i RS, Ivanić navodi da tu postoji razlika imeđu kratkoročnih i dugoročnih aspekata.
Kratkoročni aspekti kažu da nje ništa spektakularno realno u nekom kratkom vremenskom periodu od pet, šest godina. Ali ja mislim da će način na koji je dio međunarodne zajednice prihvatio samoproglašeno Kosovo dugoročno imati implikacije. Uvijek će se postavljati pitanje ako oni mogu, zašto mi ne možemo. Priča da su to različiti slučajevi, to je kratkoročan odgovor. Nije se jednom u međunarodnoj politici desilo da se principi ne poštuju. Iskreno mislim da je to urađeno na prečac od dijela, ne od svih iz međunarodne zajednce. Mislim da će implikacije takvog stila dovesti do afirmacije mnogih separatističkih pokreta ne samo na Balkanu, nego i Evrope, rekao je Ivanić za Vijesti.ba

(Vijesti.ba)

Back to top button