Zmajevi protiv Sjeverne Irske počinju put u Ligi nacija

Devet mjeseci nakon imenovanja na mjesto selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki će prvi put voditi Zmajeve u zvaničnom meču. Preko puta našeg tima izaći će Sjeverna Irska protiv koje se sastajemo u 1. kolu B3 Lige nacija. Meč počinje u 15:00 sati na Windsor Parku u Belfastu.

Liga nacija je zamjena za prijateljske utakmice te pruža mogućnost da se najbolji iz svake od četiri lige plasiraju na Evropsko prvenstvo 2020. godine, ukoliko to nisu učinili kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Naime, kroz kvalifikacije će plasman na Evropsko prvenstvo izboriti 20 ekipa, a još četiri će na smotru najboljih evropskih selekcija doći kroz Ligu nacija.

BiH je u smještena u grupu 3 B Lige nacija zajedno sa Sjevernom Irskom i Austrijom, a naredni meč u Ligi nacija igramo u utorak protiv Austrije na Bilinom Polju u Zenici.

Žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine bit će održan 2. decembra ove godine, a kvalifikacije će početi u martu naredne godine i trajati sve do novembra naredne godine.

U novembru 2019. godine saznat ćemo 20 putnika na Euro, a u martu 2020. godine odigrat će se finalni dio Lige nacija kada ćemo saznati i posljednja četiti putnika na Euro 2020.

Sistem jeste komplikovan, složeniji nego ikad ranije. Stoga, vrijeme je da se vratimo na ono najvažnije, a to su Zmajevi i večerašnji okršaj protiv Sjeverne Irske.

Selektor Prosinečki je za ove septembarske mečeve pozvao 23 igrača, a na spisak nije uvršten golman Bournemoutha Asmir Begović kojeg je selektor ciljano izostavio. Takva odluka izazvala je veliku prašinu, ali su Prosinečki i Begović na kraju obavili jedan konstruktivan razgovor i riješili nedoumice.

Sa spiska otpali Ermin Bičakčić i Ognjen Vranješ zbog povreda. Oni neće biti spremni ni za meč protiv Austrije, a od ranije je poznato da zbog povrede nema Seada Kolašinca.

Dodatne glavobolje pred ovaj meč zadao je podatak da zbog suspenzije danas ne može nastupiti ni Darko Todorović koji će ipak biti dostupan za meč protiv Austrije. Povredu je imao i Bojan Nastić koji će biti u konkurenciji za današnji meč, ali nije se potpuno oporavio te je najavljeno da on vjerovatno neće ni ulaziti. Ipak, Prosinečki nije želio stavljati fokus na nedostatke pred ove mečeve.

“Nisam u nedoumici, znam ko će igrati. Na prethodnim utakmicama smo dobro izgledali, s pravom možemo razmišljati o tome da ćemo dobro odigrati. Imamo dobru i kvalitetnu reprezentaciju, želimo se na pravi način predstaviti na zvaničnoj utakmici. Cilj nam je da budemo prvi u grupi Lige nacija i da i tu imamo šansu za plasman na Evropsko prvenstvo ako nešto pođe po zlu”, rekao je popularni Prosinečki na konferenciji za medije, prenosi Klix.ba.

Prosinečki je do sada u šest navrata vodio reprezentaciju pri čemu je ostvario dvije pobjede, tri remija i jedan poraz. Ovo će mu biti prvi zvanični meč na klupi Zmajeva.

Selektor je do sada u trenerskoj karijeri vodio dva meča protiv Sjeverne Irske. Mečevi su odigrani tokom njegovog boravka na klupi Azerbejdžana i to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. U oba meča slavila je Sjeverna Irska tako da je ovo prava prilika za revanš.

Selektor Sjeverne Irske Michael O'Neill biranim riječima govorio je o našem timu i svjestan je da su Zmajevi motivirani da se plasiraju na Euro 2020.

“Očekujemo otvorenu igru i tešku utakmicu, BiH će se htjeti nadigravati, imaju dobar protok lopte i snažan vezni red. Oni nisu bili na posljednja dva velika takmičenja i sada s novim selektorom žele otići na Evropsko prvenstvo”, rekao je selektor Sjeverne Irske.

(Bportal.ba/Klix)

Back to top button