Blokirani putevi ka Banjama, kosovska vlada otkazala posjetu

Nekoliko stotina Albanaca blokiralo put

FOTO: EPA

Vlada Kosova donijela je odluku da se posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića selu Banje otkazuje iz sigurnosnih razloga.

Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je put Kosovska Mitrovica-Srbica zbog najave dolaska Vučića u selo Banje, a navodno se čuju i rafali, javlja RTS.

Protest su organizovali ratni veterani Oslobodilačke vojske Kosova. Blokada je na nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice, a okupljeni nose transparente protiv posjete Vučića Kosovu. Put je blokiran i sa nekoliko kamiona.

Planom posjete bilo je predviđeno da predsjednik Srbije obiđe predškolsku ustanovu “Maja” i da razgovara sa mještanima Banja.

Selo Banja nalazi se u Srbici. Predsjednik Srbije započeo je jučer dvodnevnu posjetu Kosovu. Kako prenosi Srna, Vučić je izjavio da se demonstranti grdno varaju ako misle da će ga zastrašiti. Naveo je da stvari treba da se rješavaju riječima i pameću, a ne oruđen i oružjem.

Vučić je prema Banjama krenuo drugim, makadamskim putem, ali je zaustavljen i vraćen zajedno sa pratnjom pošto je kosovska policija dobila informacije da je i taj, zaobilazni put blokiran.

Vučić je trebalo da u 10 sati posjeti multietničko selo Banje kod Drenice, i porodicu Kovačević iz tog mjesta. U selu Banje su se okupili građani, a predsjednik Srbije obratio im se telefonom.

Vučić im je poručio da nije došao jer nije htio ni na koji način da ugrozi njihovu sigurnost, istakavši da mu je mnogo žao što nije mogao da dođe.

-Vaša država biće uz vas – kazao je građanima Vučić.

On je potom došao u Kosovsku Mitrovicu gdje je položio cvijeće na mestu gde je ubijen lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Oliver Ivanović.

Očekuje se njegovo obraćanje srpskom narodu u 12 sati.

Izvor: RTS/SRNA

Back to top button