Zmajevi na Bilinom Polju traže pobjedu protiv Austrije

Tri boda osvojena spretno i sretno prije tri dana u gostima u Belfastu imaće značaj samo ukoliko povoljan rezultat fudbaleri Bosne i Hercegovine ponove i večeras u drugom kolu UEFA Lige nacija na domaćem terenu protiv Austrije.
Slaba igra protiv Sjeverne Irske nije umanjila ulogu favorita koju “zmajevima” daju i kladionice. Tako je koeficijent na pobjedu pulena selektora Roberta Prosinečkog 2,35, na neriješen rezultat 3,10, a na pobjedu Austrije 3,25. Sudeći po izjavama i medijskim istupima, dio javnosti, navijača i igrača u Austriji smatra da gosti ipak nisu autsajderi, ali je strateg bh. tima uvjeren da njegovi puleni mogu puno bolje od svog subotnjeg izdanja, kada su iz samo tri stvorene šanse ipak pobijedili dominantne Irce rezultatom 2:1.

“Možda mediji u Austriji i navijači ove reprezentacije vjeruju da je njihova selekcija favorit u dvoboju na ‘Bilinom polju’, ali mi to vidimo drugačije. Reprezentacija Bosne i Hercegovine igra čvrsto. Imamo kvalitetne pojedince i očekujem da ćemo se kod kuće, nošeni podrškom s tribina, predstaviti u boljem izdanju od onog u Belfastu. Najvažnije je da smo startovali pobjedom, sada igramo na svom terenu i želimo nova tri boda”, istakao je Prosinečki.

Popularni Žuti sa svojim saradnicima detaljno je analizirao igru Austrijanaca. Dvojicu igrača je izdvojio kao najveću prijetnju po gol Ibrahima Šehića.

“Reprezentaciju Austrije krase disciplinovana i agresivna igra. Imaju jak presing i posjeduju veliku kvalitetu. Marko Arnautović i David Alaba su dva najcjenjenija igrača reprezentacije Austrije. Oni mogu napraviti razliku, ali ćemo se truditi da ih neutrališemo”, najavio je Prosinečki.

Od ovog ljeta fudbaler Salcburga Darko Todorović prvi meč Lige nacija je propustio zbog žutih kartona. Za večerašnji će biti u konkurenciji.

“Austrijska liga je sigurno u boljoj poziciji što se tiče infrastrukture, ali to ne znači da Austrijanci mogu očekivati pobjedu u Zenici. Mislim da mi imamo malu prednost jer igramo na svom terenu pred punim stadionom. Naša reprezentacija posjeduje određeni kvalitet, ali to svakako treba da dokažemo na terenu”, tvrdi Todorović.

Utakmica BiH – Austrija igra se večeras od 20.45, uz direktan TV prenos na Pink BH.

(Vijesti.ba / NN)

Back to top button