Novi zahtjevi EU: Uskoro će na svim benzinskim pumpama biti nove oznake za dizel, benzin i plin, evo kako će izgledati

Od oktobra na snazi dodatno označavanje goriva za sve distributere i uvoznike

HUP- Udruga energetike je u julu izradila „Vodič o identifikaciji kompatibilnosti odgovarajućeg goriva i vozila za cestovni promet“ koji je smjernica za primjenu obveze dodatnog označavanja goriva i vozila temeljem Direktive o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva (014/94/EU), piše Novac.hr.

Obveza dodatnog označavanja goriva i vozila u zemljama Evropske unije stupa na snagu 12. oktobra 2018. godine. Nova standardizacija označavanja goriva trebala bi biti pomoć potrošačima da lakše prepoznaju gorivo koje odgovara njihovom vozilu.

„HUP je pravovremenom pripremom materijala omogućio distributerima goriva i uvoznicima vozila dodatno vrijeme koje im je potrebno za prilagodbu poslovanja. Htjeli smo osigurati da novi propis bude jednoznačan i razumljiv te da tvrtkama ne stvara dodatne nepotrebne troškove“ – istaknula je Marija Šutina, direktorica HUP- Udruge energetike Hrvatske.

Evropska unija odredila je nove zahtjeve za dodatno označavanje goriva na vozilima i na postajama za punjenje goriva te podržala reviziju pratećih normi za označavanje. Tako će se od oktobra 2018.godine u državama članicama EU i članicama CEN-a pojaviti jedinstvene i usklađene oznake za goriva na novoproizvedenim vozilima, u priručniku vlasnika vozila te na svim javnim postajama za punjenje benzinskih, dizelskih i plinovitih goriva.

Did you know? From 12 Oct a new unique and harmonised set of fuel labels will appear across Europe.More info here: http://www.fuel-identifiers.eu/docs/QA-consumers-EN.pdf

Gepostet von Money Saver Spain am Dienstag, 14. August 2018

Obvezne identifikacijske oznake su: krug za motorne benzine, kvadrat za dizelska goriva i romb za plinovita goriva. One su samo vizualno pomagalo potrošačima prilikom provjere da su ispravno odabrali odgovarajuće gorivo za svoje vozilo te neće zamijeniti dosadašnji način označavanja kvalitete ili komercijalni naziv goriva.

New labels of the fuel from October 2018New product from the European Commission launches new motor fuel labeling…

Gepostet von RUNWELL am Dienstag, 14. August 2018

Uz Vodič, pripremljen je i dokument „Pitanja i odgovori“ za distributere goriva i za potrošače (dokument su na evropskoj razini pripremili ACEA, ACEM, Fuels Europe i UPEI- organizacije koje predstavljaju evropske proizvođače vozila, evropske rafinerije i distributere goriva). Vodič koji je izradila Hrvatska udruga poslodavaca je dostupan na web stranicama HUP-a, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te HAK-a.

(Novac.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)