Podrška za 80 mladih pripravnika u povratničkim sredinama

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić predstavio je danas u Sarajevu program pomoći u obavljanju pripravničkog staža, koji provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Potpisani su ugovori sa 80 korisnika ove podrške i 36 poslodavaca koji učestvuju u programu, a ministar Ramić se obratio okupljenim pripravnicima iz povratničkih sredina, sa porukama o važnosti profesionalnog usavršavanja mladih.

“Ovo je program, koji se provodi već petu godinu, a svrha mu je da podrži mlade, visokoobrazovane ljude. Ukupno smo u ovom mandartu podržali 344 mlada pripravnika. Cilj je omogućiti im priliku da steknu prva radna iskustva i unaprijede svoja profesionalna znanja. Kroz steknute reference i uslove, mladi povratnici mogu lakše do daljih poslovnih prilika i većeg stepena konkurentnosti na tržištu rada, a apsolutni prioritet nam je zadržavanje i zapošljavanje mladih, kao temelja održivosti povratničkih sredina”, kazao je Ramić.

Ramić je dodao da je ovaj program primjer pozitivne saradnje institucija, firmi, javnih ustanova i udruženja građana u radu na stvaranju opće koristi za zajednicu.

“Mi smo kao Ministarstvo u posljednje četiri godine dodijelili preko 1500 stipendija studentima povratnicima. Svake godine osiguravamo sredstva za sufinansiranje prevoza za đake u povratničkim sredinama. Posebno nam je značajan program start-up biznisa, gdje mladim ljudima sa poslovnim idejama daje finansijsku podršku za njihovu realizaciju. Ukupan broj zaposlenih, kroz naše programe, kada se uskoro svede račun u ovom mandatu, iznosit će preko 1000 novozaposlenih, čime smo doprinijeli ekonomskom jačanju povratničkih zajednica”, kazao je Ramić.


Infosvijet.net

Back to top button