Izetbegović: Na Kosovu i u BiH zlo je napravila ista strana, branićemo svaki pedalj BiH

Na Kosovu i u BiH zlo je napravila ista strana. Dakle, Miloševićev režim, zajedno ovdje sa Karadžićem, isti generali, iste vojske, isti scenariji. Dakle, srpski lideri.
Poručio je ovo u video intervjuu za Vijesti.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i dodao da Srbi u BiH nisu doživjeli ono što su Albanci doživjeli na Kosovu.

– Jer, da je BiH na onakav način se odnosila prema jednom od naroda, oni bi imali pravo na otcjepljenje. I zato Dodik i pokušava da izbriše istinu o događajima u BiH. Da stvori prvo taj preduslov da djeca koja se sad školuju u RS-u uče o tome kako je neko drugi napravio problem, kako nisu oni bili problem, kako su oni bili žrtva. Kako je Karadžić čovjek koji zaslužuje da dobije odlikovanje. Da se preko pravosuđa, gdje su već pustili debelo svoje prste bogati političari i lideri, koji ne bi znali objasniti otkud im to bogatstvo, tu se već ide na to da se pokušaju izjednačiti strane. Dakle, da se kroz suđenje, evo i Silajdžića su optužili ovih dana, to sve izrelativizira. To što Dudaković i ostali odgovaraju za stotinjak žrtava, koje su neki neodgovorni pojedinci uradili, pokušava se izjednačiti sa 100.000 mrtvih ljudi s druge strane, s etničkim čišćenjima, rušenjima čitavih gradova itd. Ali, evo, to su stvari koje su dijametralno suprotstavljene, nema ni moralnih, ni historijskih, niti pravnih preduslova da se te stvari povežu. One će ispočetka povezivati da bi se pomoglo Vučiću kod pozicioniranja oko Kosova, a onda će se dalje gledati eventualno kod nekog izmijenjenog konteksta bi li ta priča mogla uspjeti. Srpski narod će se ponovo trovati lažima, kaže Izetbegović.

On dodaje da nema govora da će se ijedan pedalj BiH, a naročito bolna mjesta, kojih je nažalost na stotine, poput Srebrenica, Tomašica, Kozaraca…

– Nema govora da će se bilo koji dio BiH naći izvan konteksta BiH. Dakle, pokušaj da se sebi prigrabi ono što je zajedničko, a svaki entitet je zajednički, može samo voditi rušenju Mirovnog sporazuma, a time i mira, i onda možemo ući u jednu agoniju, koja će ponovo da dovede do invalidiziranja ljudi, do smrti u BiH, do masovnog napuštanja mladih ljudi. Ja mislim da to nikome ne treba i ja mislim da nema te budale u BiH koja će se upustiti u takve stvari. Nadam se da nema, kaže Izetbegović i dodaje:

– Ono što sam siguran jeste da ćemo mi braniti ono što nam pripada i po zakonu i po pravu, a to je, kao što rekoh, ono što je definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom. Braniti to do kraja, koliko god to trajalo. I bilo kojim metodama – diplomatskim, vojnim, bilo kakvim.

Izetbegović je prokomentirao i činjenicu da se odbija svojevrsna utrka između Srbije i Hrvatske u naoružanju, te odgovorio gdje je BIH u tom kontekstu.

– Odvija se neka trka, nabavljaju neke tamo sisteme. Većinom su to stari sistemi, pravljeni prije 30-40 godina, ali još uvijek opasni, naravno. Ne znam šta im treba da na to troše milijarde eura. Mislim da i jedna i druga zemlja imaju prečih stvari. Ali, njihova stvar.

Dakle, nameću utrku. Kako mi to možemo pratiti? Kroz Pregled odbrane, koji smo usvojili prije nekih pola godine-godinu. Definisano je da ćemo jačati Oružane snage, modernizirati ih, učiniti ih interoperabilnim sa NATO-om i težiti postupno povećavati izdvajanja dok ne dođu na standard NATO-a, a to je dva posto. To bi značilo skoro dva puta više nego sada. Dakle, to je put. Pored toga, mi ćemo dalje jačati našu namjensku proizvodnju. Ona je sad vjerovatno možda i najjača u regionu. Prema tome, nikad se više neće ponoviti ona situacija kakvu smo imali ‘92. godine, jer slabost privlači nasilnike i otvara apetit, kaže Izetbegović.

Ovaj dio intervjua pogledajte u videu ispod na 20.30 min.

(Vijesti.ba)

Back to top button