EKSPERTI UPOZORAVAJU NA PREKOMJERNO HRANJENJE NOVOROĐENČADI

Savjetnici vlade u Britaniji objavili su nove smijernice za ishranu beba i odojčadi. Vrijeme je da se prestane sa prekomjernim hranjenjem novorođenčadi, apelovalo je Javno zdravlje Engleske.

Upozorenje je upućeno nakon što su poslije više od dvadeset godina savjetnici vlade izdali nove smijernice za ishranu beba.

Izvještaj navodi da tri četvrtine britanskih beba i odojčadi najvjerovatnije unosi više kalorija nego što bi trebalo. Isti procenat beba ima veću težinu od očekivane za svoj uzrast.

Podaci su rezultat anketa o dječijoj ishrani i ishrani mladih i odojčadi, iz 2010. i 2011. godine. Javno zdravlje Engleske upozorilo je ministarstvo zdravlja i socijalne politike da su neophodni noviji statistički podaci, prenosi BBC.

Gojaznost

Stručnjaci smatraju da osobe koje imaju višak kilograma u dječijem uzrastu imaju veće šanse da budu gojazni i kada odrastu.

Spona sa ishranom u mlađim uzrastima je manje jasna. Skoro četvrtina djece u Engleskoj je gojazna ili ima višak kilograma u uzrastu od četiri i pet godina.

U narednoj fazi vladinog plana za borbu protiv dječije gojaznosti vršit će se ispitivanja da li je hrana za bebe dovoljno zdrava i da li sadrži previše šećera u sebi.

Nove smijernice za ishranu odojčadi koje je objavio Naučni savjetodavni odbor za ishranu (SACN) predlaže:

Bebe bi trebalo isljučivo dojiti u prvih šest mjeseci života
Čvrstu hranu trebalo bi uvesti oko šestog mjeseca
Kravlje mlijeko ne bi trebalo da se daje do dvanaestog mjeseca
Izbjegavati hranu sa visokom stopom soli i šećera

Hrana koja sadrži kikiriki kao i kokošija jaja se može postepeno uvoditi u ishranu u šestom mjesecu, jer odlaganje može povećati rizik alergija na hranu (potrebno je savjetovati se sa svojim ljekarom ako postoji historijat alergija u porodici)

Profesor Meri Fjutrel sa Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječije zdravlje kaže da se mora pratiti i spriječiti prekomjerno hranjenje i gojaznost djece.

Profesor Luis Levi, direktor nauke o ishrani na PHE, rekao je “isključivo dojenjem djece do šest mjeseci i izbjegavanjem čvrste hrane do tada” može se spriječiti gojaznost kod beba.

– Također je neophodno razmotriti kako izbjeći prejedanje odojčadi i njihovu gojaznost, da bi im se omogućio najbolji početak života – rekao je dr Levi.

Portparol ministarstva zdravlja i socijalne politike kaže:

– Zdravstveni radnici mjere težinu i razmatraju ishranu djece do 2.5 godine prilikom posjete ljekaru. Trenutno nemamo nameru da ponovimo Anketu o dečijoj ishrani ali ćemo razmotriti predloge iz izveštaja SACN.

(Hayat/Foto: Ilustracija/Pixabay)

Back to top button