Mještani o kanibalu koji je ubio, pa jeo dijelove majke: ‘Nije se činilo da Sabahudin ima psihičkih smetnji’

Bio je miran čovjek, nije puno pričao, ali nije mi se činilo da je psihički bolestan. Priča se da su ga opsjeli ‘džini’, a ja sam sklon u to vjerovati jer ne može normalan čovjek učiniti nešto tako strašno, kaže za Jutarnji čovjek

Izvor: Jutarnji.hr

Nekoliko stotina mještana sela Baštre u općini Bosanska Krupa došlo je na posljednji ispraćaj Nasihe Velić (60), koju je ubio i raskomadao sin Sabahudin, a onda, prema vlastitom priznanju, desetak dana jeo dijelove njenog tijela. Posmrtna povorka krenula je iz dvorišta kuće u kojoj je nesretna žena živjela sa sinom Sabahudinom, u zaseoku Velići. Suprug joj je umro prije nekoliko godina, a druga dva sina, Izudin i Fahrudin, otišla su trbuhom za kruhom.

Novinari u ovu prilično zatvorenu sredinu nisu bili dobrodošli ni tokom subote i nedjelje, kada su iskapani ostaci jadne žene zakopane u vrtu iza kuće, a ni u ponedjeljak nije bilo mnogo onih koji su željeli komentirati ovaj stravičan slučaj. Nijedna od desetak žena koje su, nakon što je tijelo odvezeno na groblje, na kojem mogu nazočiti samo muškarci, krenule kućama iz dvorišta Velićevih nije željela govoriti o događaju, rekle su samo da je Nasila bila dobra žena. Muškarac s kojim smo razgovarali rekao nam je da je znao Sabahudina iz viđenja, kao i da mu se nije činilo da ima nekih psihičkih smetnji.

Bio je miran

– Bio je miran čovjek, nije puno pričao, ali nije mi se činilo da je psihički bolestan. Priča se da su ga opsjeli ‘džini’, a ja sam sklon u to vjerovati jer ne može normalan čovjek učiniti nešto tako strašno, kaže nam čovjek.

Da je kriva crna magija za ono što je učinio, istražiteljima je na ispitivanju rekao sam Sabahudin, i to nakon što im se išao predati u Sarajevo. Nazvao ih je i rekao da ga dođu uhapsiti. Njegovo priznanje im je bilo toliko nevjerovatno da su slučaju pristupili s priličnom rezervom te su odmah alarmirali kolege policajce u Unsko-sanskom kantonu.

Oni su, međutim, tada već zaprimili poziv Sabahudinova brata Izudina, koji radi u Sloveniji, a koji im je rekao kako sumnja da je brat počinio grozno djelo. Njemu se brat, naime, javio prije nego što je odlučio zvati policiju i rekao: “Ubio sam majku”. Dodao je da su ga opsjela četiri diva i to mu naložila.

Strašno priznanje

Njegovo strašno priznanje, kada je opisao da je ubio majku, raskomadao je, dijelove zakopao na raznim mjestima u vrtu, a nekoliko ih ostavio za jelo za sljedećih desetak dana, tada su shvatili vrlo ozbiljno. Prevezli su ga u Bosansku Krupu u subotu te su ga potom odvezli na lokaciju, ali se nije mogao sjetiti tačnih mjesta zakapanja. Nasumično prekopavanje vrta s nekoliko bagera, nažalost, potvrdilo je njegovo priznanje.

Nakon cjelodnevne rekonstrukcije i očevida, Sabahudin je pritvoren te je naloženo psihijatrijsko vještačenje. Prema informacijama iz istrage, nije dvojbeno da je imao psihičke smetnje, a sada će samo utvrđivati njegov stepen neuračunljivosti.

Obuzeo ga ‘šejtan’

Crna magija na koju se poziva Sabahudin djeluje, kažu oni koji u nju vjeruju, jakim silama kojima se ne mogu oduprijeti očarani. “Šejtan” obuzima cijelo biće i njime upravlja, nanoseći nezamislivo zla djela i nesreće koje mu je namijenila osoba koja je postavila “sihir”. Namjena sihira je razdvojiti supružnike, prijatelje, porodicu ili nanijeti teške psihičke pa i fizičke patnje.

Selo Baštra naslonjeno je na Bužim te je samo nekoliko kilometara udaljeno od kuće Huseina Bilala Bosnića, vođe selefitskog pokreta u BiH, koji je prije dvije godine osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam te organiziranje skupina čiji su se članovi borili na strani Islamske države u Siriji i Iraku, piše Jutarnji list.

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Back to top button