Obilježena 15. godišnjica od otvaranja centra u Potočarima

Danas je prigodnom ceremonijom obilježena 15. godišnjica od otvaranja Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica. Položeno je cvijeće na spomen-obilježju, te je minutom ćutnje i učenjem fatihe odata počast žrtvama Srebreničkog genocida.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici udruženja porodica žrtava, Majke Srebrenice, predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života, te izaslanici iz kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Ureda Visokog predstavnika u BiH.

Uime Upravnog odbora Memorijalnog centra, prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora ove institucije Nisvet Mujanović.

«Genocid u Srebrenici najveći je zločin, kojem je svjedočila moderna Evropa na svome tlu, nakon Drugog svjetskog rata. Taj zločin je velika rana za cijeli bošnjački narod. Memorijalni centar u Potočarima je spomenik tom najvećem zločinu, koji ima presudno mjesto u našoj kolektivnoj memoriji i svijesti, te predstavlja veliko svjedočanstvo i opomenu svima nama i onima koji će doći», kazao je Mujanović.

Dodao je da je dosada, kroz godišnje kolektivne dženaze, izvršen ukop 6610 žrtava, dok se za više od 1500 još uvijek traga.

«Još uvijek sve žrtve nisu našle konačni smiraj, njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni, a ideologije zla su se ponovo probudile. Sve intenzivniji su procesi negiranja istine o genocidu, te glorificiranja počinilaca genocida. Najtužnije je da u takvoj atmosferi umiru mnoge majke, poput naše Hatidže Mehmedović, ne našavši kosti svojih najmilijih i gledajući kako umjesto pokajanja i pravde ponovo jačaju glasovi zla. Historijska odgovornost naše generacije je da brani i odbrani istinu o genocidu, a u tome će veliku ulogu imati i Memorijalni centar kroz svoje aktivnosti u čuvanju sjećanja i širenju istine», kazao je Mujanović.

Memorijalni centar Potočari-Srebrenica otvoren je 20. septembra 2003. godine, uz prisustvo porodica žrtava i mnogobrojnih zvaničnika, na čelu sa bivšim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Billom Clintonom.

Infosvijet.net

Back to top button