Prirodna sredstva za prevenciju svraba tjemena dostupna svima

Ilustracija: Shutterstock
Svrab tjemena često se širi i izaziva iritaciju i neugodnost. Postoji dosta razloga zbog kojih se ovo dešava. Ipak, postoji i mnogo stvari koje možete probati da bi pobijedili u borbi sa svrabom tjemena prije nego što se odlučite za odlazak ljekaru.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Aloe vera, med i maslinovo ulje su samno neki od domaćih proizvoda koje možete isprobati za efektivne tretmane kože.

Jabučni ocat

Dnevno korištenje šampona, regeneratora i drugih proizvoda za kosu uzrokuje nakupljanja. Octena kiselina koju sadrži jabučni ocat rastapa ono što se nakupilo sa svojim antibakterijskim i antifugalnim svojstvima zbog kojih koža ostaje zdrava i čista. Da bi napravili domaći recept, potrebne su vam dvije do četiri male kašike jabučnog octa i jedna šolja tople vode. Umasirajte miks u tjeme nakon pranja kose, ostavite da odstoji nekoliko minuta,a zatim dobro isperite vodom.

Ilustracija: Shutterstock

Aloe vera

Suha koža jedan je od faktora zbog kojih vas tjeme može svrbiti, a aloe vera prirodno daje vlažnost koži i sadrži antimikrobilna i smirujuća svojstva. Nanesite aloe vera gel na tjeme, ostavite na 20 minuta i isperite toplom vodom. Ponovite dvaput sedmično za veće rezultate.

Ilustracija: Shutterstock

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je još jedan prirodni ovlaživač koji može riješiti svrab tjemena. Lagano zagrijte kokosovo ulje, umasirajte ga u tjeme i ponovite ovo dva puta sedmično. Ulje će smiriti iritirano tjeme i obogatiti kvalitetu vaše kose.

Ilustracija: Shutterstock

Prirodni med

Ovo je produkt koji sadrži snažna antimikrobijska svojstva i vitamine B2 i B5 koji smiruju upaljenu kožu. Za pravljenje ove maske vam je potrebno devet manjih dijelova sirovog meda koje ćete pomiješati sa šoljom tople vode. Operite vašu kosu i dok je još vlažna, nanosite masku na tjeme na dvije do tri minute. Zamotajte kosu u peškir i ostavite da odstoji tri sata prije nego isperete masku vodom.

Ilustracija: Shutterstock

Maslinovo ulje

Nanesite malu količinu ulja na tjeme, prekrijte glavu folijom ili kapom za tuširanje i ostavite da odstoji 4 do 6 sati (poželjno bi bilo ostaviti preko noći). Zatim operite kosu prirodnim šamponom. Ovo će smiriti vaše tjeme te ovlažiti i njegovati vašu kožu.

Ilustracija: Shutterstock

Banana i avokado

Izgnječite i pomiješajte dvije banane i jedan avokado, te zatim utrljajte smjesu na tjeme. Ostavite da odstoji 30 minuta i zatim isperite vodom. Osim što preventira svrab, ovaj miks pomaže u rastu kose, čini je sjajnijom i miriše fantastično.

Osim ovih prijedloga, važno je naglasiti da je potrebno koristiti čiste četke i češljeve, te je preporučeno da se četke i češljevi ne dijele sa drugim ljudima, te da se redovno čiste da bi se uvjerili da nikakve bakterije neće oštetiti vašu kožu.

Klix.ba

Back to top button