Zaštićeni svjedok na suđenju za ratne zločine: Naser Orić je zarobljenika ubadao nožem, a poslije ga i ubio, bilo je puno krvi

Svjedok je pojasnio da je, tokom akcije u Zalazju, za pravoslavni praznik Petrovdan 1992. godine pred jednom kućom vidio zarobljenike, od kojih su neki bili u uniformi, a drugi u civilu. Prema svjedoku, Orić je jednog zarobljenika ispitivao i tukao

Na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene u Bratuncu i Srebrenici, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je 1992. godine vidio kako optuženi Orić iz vatrenog oružja puca u trojicu ratnih zarobljenika.

Zaštićeni svjedok O-1 ispričao je da mu je Orić bio komandant te da je bio u blizini kada je optuženi pucao u zarobljenike, prenosi Detektor.

Svjedok je pojasnio da je, tokom akcije u Zalazju, za pravoslavni praznik Petrovdan 1992. godine pred jednom kućom vidio zarobljenike, od kojih su neki bili u uniformi, a drugi u civilu. Prema svjedoku, Orić je jednog zarobljenika ispitivao i tukao.

– Dva ili tri puta ga je sigurno udario… Udario ga je oštricom noža. Momentalno se vidjelo da krv izlazi iz tog dijela – kazao je svjedok, dodavši da su zarobljeniku ruke bile svezane na leđima, a koljena podvijena.

Svjedok O-1 je rekao da je i sam poticao Orića da udara zarobljenika.

– Puno krvi mu je išlo iz oka, a komandant ga je ponovo ispitivao, kasnije se ispostavilo da nema oka. Kasnije je ubijen, komandant je uzeo pušku, upucao ga rafalom pred kućom gdje smo bili – kazao je svjedok.

Zaštićeni svjedok O-1 iskaz je dao u obnovljenom postupku protiv Orića i Muhića, koji je počeo nakon što je Apelaciono vijeće u junu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu dvojici optuženih za zločine počinjene u okolici Srebrenice.

U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

O-1 je ispričao i da je Orić kasnije, u mjestu Lolići, također ispitivao, udarao, a zatim i upucao Milutina Miloševića. Kako je naveo svjedok, u Miloševića je pucao i Mrčo, kojeg je prepoznao kao Sabahudina Muhića.

– Dok sam ja došao do njega, Mrčo je opucao jedan rafal – kazao je svjedok.

Orić je, prema iskazu svjedoka O-1, u mjestu Kunjerac 1992. godine iz pištolja “colt” upucao Mitra Savića. Prethodno je, kako je rekao svjedok, rukama i nogama udarao Savića.

Svjedok je prvo izjavio da je samo Orić pucao u Savića, ali je, nakon što mu je prezentovana ranija izjava, pojasnio da je pucao i “Senad Muhić zvani Mrčo”.

– Da li je pucao u zemlju ili u tijelo, to ne mogu da kažem – rekao je svjedok.

Odbrane Orića i Muhića će sutra, 25. septembra, unakrsno ispitati svjedoka.

(Detektor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

Loading...