Za svaku poziciju na izborima bitku vodi 16,7 kandidata

Najveća konkurencija je u izbornim jedinicama IV i V u izborima za NSRS gdje se za svako mjesto bori po 28 kandidata
Svaki deseti kandidat na predstojećim općim izborima učestvovat će u utrci za Skupštinu Kantona Sarajevo. Ovo je samo jedna od statističkih zanimljivosti u vezi sa brojem kandidata na predstojećim izborima koji će biti održani 7. oktobra.

Za ove izbore kandidovano je ukupno 7.697 osoba za neki od pet nivoa vlasti. Kao što je poznato, izbori će biti održani za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike FBiH, Narodnu skupštinu RS, te skupštine kantona u FBiH.

Na izborima će direktnim izborima biti dodijeljen 461 mandat. Od tog broja tri su člana Predsjedništva BiH, 21 je član državnog Parlamenta iz FBiH i devet iz RS, 73 su člana Parlamenta FBiH, predsjednik i dva potpredsjednika RS, 63 člana Narodne skupštine RS te 289 članova kantonalnih skupština. Putem kompenzacionih listi bit će dodijeljeno 57 mandata.

U prosjeku na predstojećim izborima za svaku fotelju takmičit će se 16,7 kandidata. Međutim, u zavisnosti od izbornog nivoa i izbornih jedinica, konkurencija za svaki mandat je različita.

U nastavku ćemo dati neke od najzanimljivijih podataka u vezi sa odnosom broja kandidata i broja mandata koji se dodjeljuju. Tako se, recimo, za članove Predsjedništva kandidovalo 15 osoba, što znači da će u prosjeku za svaku od pozicija u najvišem izvršnom organu države pobjednik morati pobijediti četiri protivkandidata. Borba za predsjednika i potpredsjednike RS je nešto “oštrija”, jer će za svako mjesto “konkurisati“ u prosjeku 12,3 kandidata.

Posmatrano prema izbornim nivoima, najžešća konkurencija će biti u utrci za člana državnog Parlamenta iz RS. Za devet pozicija borit će se 236 kandidata, odnosno za svaku stolicu u državnom Parlamentu borit će se u prosjeku po njih 27,3.

Tek neznatno manja konkurencija vladat će za skupštinske klupe koje se dodjeljuju političarima iz FBiH u državnom Parlamentu. Tu će se za svaku stolicu boriti po 23,7 kandidata, odnosno njih 497 će se takmičiti za 21 poziciju.

I borba za klupe u Narodnoj skupštini RS će biti prilično “oštra“. Za 63 pozicije takmičit će se 1.438 kandidata, što znači da će se za svaku od njih birati jedan od 22,8 kandidata.

Malo opuštenija borba će biti za mjesta u Federalnom parlamentu. U ovoj utrci učestvuje ukupno 1,292 kandidata, koji se bore za 73 pozicije. To znači da će se za svaku skupštinsku klupu boriti 17,7 kandidata.

Najrelaksiranija borba će biti za kantonalne skupštine. Za ovu utrku se prijavilo 3.982 kandidata, a dodjeljuje se 289 mandata. To znači da će u svaku skupštinsku klupu u kantonima sjestio jedan od 13,8 kandidata.

Kao što smo rekli, svaki deseti kandidat na ovim izborima stoji u redu za jednu od 35 skupštinskih klupa u Kantonu Sarajevo. Za svaku od tih klupa bori se u prosjeku po 20 kandidata. Iako broj izgleda veliki, posmatrajući borbu po izbornim jedinicama, Sarajevo nije ni među prvih 20 na ovoj listi.

Najveća konkurencija vlasat će na izborima za članove NSRS u izbornim jedinicama IV i V. Po 28 kandidata borit će se za jedno mjesto u Skupštini u ovim izbornim jedinicama koje obuhvataju općine Derventa Bosanski Bord, Vukosavlje i Modriča, odnosno Doboj, Petrovo, Teslić i Stanari.

Više od 25 kandidata za jednu poziciju konkuriše i u izbornim jedinicama I i II za parlament BiH iz RS-a, po 27,3. U izbornoj jedinici I za Parlament BiH iz FBiH, kao i u izbornoj jedinici VIII za NSRS borba se vodi između 25,7 kandidata po jednoj poziciji. U izbornoj jedinici III za Parlament BiH iz FbiHm kao i u izbornoj jedinici I za NSRS borba se vodi između 25,2 kandidata po jednoj skupštinskoj klupi.

Najslabija konkurencija će vladati u izbornoj jedinici X za Parlament FBiH, koja obuhvata općine u Zapadnohercegovačkom kantonu Posušje, Grude, Široki Brijeg i Ljubuški. Za svaku od tri pozicije borit će se po 7,6 kandidata. Tek zneznatno veća konkurencija u ovom kantonu vlada u borni za kantonalnu skupštinu, gdje se za svako od 23 mjesta bori 7,9 kandidata.

Jednocifren broj kandidata po jednom mandatu koji se dodjeljuje zabilježen je samo još u izborima za Skupštinu Poasavskog kantona gdje se za 21 mjesto bori 190 kandidata, odnosno po devet kandidata za svaku skupštinsku klupu.

Izvor:
Faktor

Back to top button