CIK pod pritiskom stranaca priprema akt koji će omogućiti formiranje domova naroda

Podzakonski akt koji bi trebala usvojiti Centralna izborna komisija (CIK) BiH, a koji bi trebao omogućiti implementaciju rezultata ovogodišnjih izbora, posljednjih dana predmet je žestokih rasprava predstavnika međunarodne zajednice, nezvanično saznaje Klix.ba od dobro obaviještenog izvora.
Kako saznajemo, OSCE i ambasade SAD-a, Velike Britanije i Njemačke zagovaraju usvajanje podzakonskog akta s kojim se u potpunosti ne slaže OHR.

Podzakonski akt, koji treba biti usvojen, bit će zasnovan na tri karakteristike i to: da je taj akt privremenog karaktera, da će se izbor delegata u Parlamentu FBiH vršiti onako kako je to propisano Ustavom FBiH, odnosno da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje po jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu tog kantona, i ono što je možda i najzanimljivije je da se prvi put predlaže da se prilikom implementacije rezultata izbora koriste podaci popisa stanovništva iz 2013. godine.

Skoro identičnu viziju rješenja problema ima i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH koji se sa stranim ambasadama ne slaže samo u dijelu korištenja podataka iz posljednjeg objavljenog popisa stanovništva u BiH.

Naime, OHR smatra kako treba nastaviti bazirati proporcionalnu zastupljenost na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama u potpunosti ne sprovede.

Visoki predstavnik Valentin Inzko ranije je u odgovoru Ustavnom sudu BiH, u vezi sa zahtjevom Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava Federacije BiH, naveo da bi se u procesu odabira delegata i dalje trebao koristiti popis iz 1991. godine sve dok se u potpunosti ne provede Aneks 7.

S obzirom na to da organi zakonodavne vlasti u BiH nisu uspjeli iznaći rješenje u vezi s implementacijom odluke Ustavnog suda BiH, a kojom su određene odredbe Izbornog zakona BiH proglašene neustavnim, Centralna izborna komisija (CIK) BiH bi odmah nakon 7. oktobra trebala usvojiti podzakonski akt kako bi se omogućila implementacija izbornih rezultata.

Međunarodna zajednica, očito svjesna nesposobnosti domaćih političara, već je počela proces obavljanja konsultacija s bh. političarima. OSCE, ambasade SAD-a, Velike Britanije i Njemačke namjeravaju predložiti CIK-u usvajanje podzakonskog akta koji će se zasnivati na principu poštivanja Ustava FBiH.

Kako saznajemo, ovi međunarodni subjekti smatraju kako CIK BiH mora usvojiti privremeni podzakonski akt koji će omogućiti implementiranje izbornih rezultata. Na ovaj način političkim strankama u BiH poslala bi se jasna poruka da se Izborni zakon BiH mora uskladiti s Ustavom BiH, odnosno da međunarodna zajednica nije voljna ovaj problem ostaviti neriješenim.

Bez usvajanja podzakonskog akta u BiH neće biti moguće formirati domove naroda, odnosno Dom naroda Parlamenta FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Takav scenariji posebno bi bio problematičan za imenovanje predsjednika i potpredsjednika entiteta FBiH te novog saziva Vlade Federacije BiH, a koje za razliku od državnog nivoa, odnosno Vijeća ministara BiH, mora potvrditi i Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH.
Klix

Back to top button