Imamo saznanja da se u bh. entitetu RS kupuju glasovi naših povratnika

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu
Reis Kavazović je rekao da smo u mjesecu muharremu, jednom od četiri odabrana mjeseca prema u Allahovoj Knjizi, u kojem je posebno zabranjeno poticanje bilo kakvog neprijateljstva i mržnje.

On je naglasio da nas je naša ulema učila da je Uzvišeni Allah zabranio nasilje i svaki oblik grijeha, i prema drugima i prema sebi, u svim mjesecima tokom godine, a da su nasilje i grijesi u ovim mjesecima još strožije zabranjeni, i da je kazna za one koji u njima siju razdor i neprijateljstvo među ljudima veća.

Kavazović je istakao da smo u ovom mjesecu ušli u novu hidžretsku godinu. Na dan Hidžre smo se prisjetili iseljenja plemenitog Poslanika iz neprijateljske Mekke u obećavajuću Medinu. To je bila sudbonosna prekretnica u historiji ummeta. Ispratili smo i mubarek-dan ašure i prisjetili se brojnih događaja iz historije Božijih poslanika i plemenitog ashaba i unuka Pejgambera, a.s., Husejna, r.a., i njegove spremnosti da žrtvuje sebe i svoju porodicu, kako bi se usprotivio nepravdi, nasilju i korupciji koja se počela širiti u muslimanskom društvu.

Podsjetio je da ovaj časni mjesec i danas budi našu radost, ali i svijest o stalnoj ljudskoj potrebi da se zadovoljstvo i smiraj traže i nalaze u duhovnim vrijednostima ovog svijeta. Sve božanske objave, kao i sadašnja i davnašnja iskustva čovječanstva, svjedoče da su sreća, smiraj i zadovoljstvo vezani i za duhovnu i za materijalnu dimenziju života. Nada i izvjesnost posrnulog čovjeka današnjice je u čvrstom vjerovanju u Boga i drugi svijet, obnovi moralnih vrijednosti i spremnosti da se dobrim djelom koristi drugom čovjeku i zajednici.

Zato, tražimo inspiraciju u porukama koje sa sobom nosi ovaj odabrani mjesec i ustrajavajmo u dobrovoljnom ibadetu posta i noćnog namaza u njemu. Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, a.s., rekao:

Najbolji post poslije ramazana je post mjeseca muharrema, a najbolji namaz poslije farz namaza je noćni namaz! (Muslim)

Reis je upozorio kako muslimanu nije dozvoljeno da čini nered na zemlji i da mu ne priliči da ikome nepravdu nanosi, ali ni da nepravdu trpi. On nije taj koji započinje neprijateljstvo.

Islamu, dodao je, nalaže da se svačije pravo poštuje. Život, imovina i čast pojedinaca su sveti i nepovredivi. Istovremeno, od svakog člana društva se traži da doprinosi njegovoj stabilnosti i uređenosti, u kojem će biti mjesta za svakoga i u kojem će svako imati svoje mjesto.

Čovjek je društveno biće i nužno živi u zajednici, naseljavajući regije i države, gradove i sela. Sreća i zadovoljstvo pojedinca zavise od stabilnosti i sigurnosti društva i sreće i zadovoljstva svih njegovih članova pojedinačno.

Uređenje društva je nemoguće bez pojedinaca koji su zaduženi da promoviraju vrijednosti i čuvaju pravo i čast drugih ljudi, i koji se odazivaju na poziv Uzvišenoga da pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla.

Oni su poput pastira odgovornih za svoja stada. Zato niko od nas ne može biti nemaran prema onome što se u našem društvu i u državi dešava.

Za nekoliko dana održat će se, ako Bog da, opći izbori u Bosni i Hercegovini. Kao i ranijih godina, i ovaj put vas pozivam da iskoristite svoje pravo i da jedno od najvećih dostignuća savremenoga svijeta – pravo i mogućnost slobodnog biranja i odlučivanja – zajedno stavimo u službu našega općeg dobra i napretka. Neka nas u tome vodi imperativ naše vjere:

Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjerite.

Naš izlazak na izbore nije samo naše građansko pravo, nego i građanska, moralna, pa i vjerska obaveza. Glasanje na izborima je poziv da posvjedočimo o ljudima ono što znamo, jer će oni preuzeti pozicije na kojima će odlučivati o sudbini svih nas, htjeli mi to ili ne. Islam nas uči da ne smijemo uskratiti istinito svjedočenje kada budemo pozvani da o ljudima i događajima kažemo ono što znamo. U Kur'anu čitamo:

I ne uskratite svjedočenje; ko ga uskrati, srce njegovo će biti grešno, a Allah dobro zna ono što radite. (El-Bekare, 283)

I kao što je odbijanje svjedočenja (kada se ono od nas traži) grijeh, još veći je grijeh lažno svjedočenje.

O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan, ta Allahovo je da se brine o njima! Zato ne slijedite strasti – kako ne biste bili nepravedni. A ako budete krivo svjedočili ili svjedočenje izbjegavali – pa, Allah zaista zna ono što radite. (En-Nisa, 135)

Zato vjernik na dan izbora ne može ostati po strani i ne može glasati bez svoje savjesti i morala.

Slobodu i pravo izbora, koje danas imamo, zahvaljujući Božijoj milosti i žrtvi naših najboljih sinova i kćeri, ne smijemo olahko prodavati.

Imamo saznanja da se u bosanskohercegovačkom entitetu RS organizirano kupuju glasovi naših povratnika, a da je ta pojava posebno izražena u Srebrenici i drugim zonama genocida.

Apeliram, prije svega, na muslimane da ne podliježu takvim pritiscima i da ne trguju svojim pravom i slobodom. Isto molim i druge građane naše zemlje.

Znamo da naš narod teško živi i da se često osjeća usamljenim, ali oni koji danas od Bošnjaka kupuju glasove upravo su oni koji im sistemski uskraćuju bilo kakvu priliku za zapošljavanje, zabranjuju njihovoj djeci školovanje i koji ih drže na društvenim marginama.

Prodajom glasova, Bošnjaci gube svoj politički subjektivitet u Bosni i Hercegovini, posebno tamo gdje su u manjini. Ta se greška neće lahko ispraviti.

Draga braćo i sestre,

Želim vas podsjetiti na to da smo kao narod dugo bili predmet tuđih politika i skoro nikada aktivni akteri i kreatori vlastite. Taj podređeni status smo platili gubitkom hiljada života naših najboljih sinova, naše nejači, imovine i nacionalnih prava. Stoga, danas, kada smo povratili svoju slobodu i dostojanstvo i osigurali pravo da biramo svoje predstavnike, slobodno i po vlastitoj savjesti i interesu, nemojmo to pravo poklanjali drugima. Jer, time bismo im mogli pokloniti i našu slobodu. Sjetimo se da mnoge zajednice u današnjem svijetu još uvijek vape za tim pravom i tom slobodom.

Naša je obaveza, kao muslimana, da u svakom trenutku prepoznajemo politiku koja će, na osnovu naših temeljnih islamskih vrijednosti, narodne tradicije i bosanskog komšiluka, određivati naš pravac, čuvati narod, sigurnost i povoljan položaj naše zemlje, i na Istoku i na Zapadu, i koja će učvrstiti ime našeg naroda među drugim narodima svijeta. Dužni smo neprestano doprinositi sigurnosti, dobru i napretku našeg naroda i drugih u našoj zemlji.

U proteklih nepunih mjesec dana, brojni su nam se kandidati i stranke predstavili i imali smo priliku čuti njihove ciljeve. Podržimo one koji su sposobni da ostvare obećano i koji imaju realne pretpostavke da to učine. Ne dopustimo da u tome važnom odlučivanju budemo predmet manipulacije. Prosuđujmo mudro i postupimo savjesno i odgovorno!

Birajmo one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog, vjerodostojni i opredijeljeni da pomažu ljudima, a ne da ruše i zameću kavgu; one koji će štititi život, imetak i čast svakog ljudskog bića; koji će se boriti protiv mržnje i isključivosti, a zalagati se za istinu i pravdu, koji neće biti pohlepni i gramzivi. Birajmo one koji o svakom građaninu ove zemlje misle isto i žele mu dobro. Ne podržavajmo one koji siju smutnju i podstiču na razdor. Oduprimo se zajednički, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, valu populizma koji nas je zapljusnuo.

Izaberimo one koji će odlučno ustati protiv diskriminacije, zalažući se za slobodu savjesti, vjerskog opredjeljenja i prava na obrazovanje i koji će se boriti da se ostvari svačije pravo na slobodu, jednakost i sreću.

Neka su nam uvijek na umu Allahove riječi:

Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na Pravom putu istrajali.

I na kraju, još jednom vas pozivam da izađete na izbore i birate po svojoj savjesti.

Izvor:
Mina

Back to top button