Ramiz Salkić: Dosadašnja iskustva pokazuju da je nemoguća saradnja s Dodikom i SNSD-om

Kandidat za predsjednika/potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiz Salkić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako dosadašnja iskustva pokazuju da je nemoguća saradnja s Miloradom Dodikom i SNSD-om.
Kako biste ocijenili položaj Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu RS?

Položaj Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu je veoma težak. On je posljedica loših ustavnih rješenja iz kojih proizilaze diskriminirajući zakoni i podzakonski akti. Ustav ovog entiteta ne pruža Bošnjacima i Hrvatima da kroz proceduru donošenja zakona zaštite svoje interese i omoguće prava građanima Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu.

Ustav entiteta je temelj na kojem današnja vlast u ovom entitetu provodi sveopću sistemsku diskriminaciju nesrba. I ono malo pozitivnih rješenja u Ustavu entiteta derogira se kroz proceduru donošenja zakona i podazakonskih akata, jer predstavnici Bošnjaka i Hrvata nemaju mehanizme da to spriječe.

Činjenica da se ne poštuje član 97. Ustava koji predviđa zastupljenost konstitutivnih naroda u organima entitetskih i lokalnih vlasti, dovoljno govori o bahatosti vlasti.

Članom 7. Ustava entiteta dato je pravo konstitutivnim narodima da svoj jezik nazivaju onako kako oni osjećaju i žele. Vlast i ovo sprečava, jer zna da Bošnjaci nemaju mehanizam da to spriječe. Ustavni sud ovog entiteta radi prema poslovniku koji je suprotan Ustavu i entitetskom Zakonu o Ustavnom sudu.

Dakle, ovdje postoji potpuna i cjelovita sprega svih institucija na stvaranju ambijenta nemogućeg života i opstanka onih koji nisu Srbi – pravoslavci.

Svjedoci smo raznih oblika diskriminacije prema stanovništvu koje ne pripada srpskoj etničkoj grupi. Na koji način se namjeravate boriti protiv te diskriminacije?

U proteklom mandatu sam veoma aktivno radio na otklanjanju te sistemske diskriminacije. Imao sam desetine sastanaka s predstavnicima ključnih međunarodnih organizacija u našoj zemlji i s ambasadorima najutjecajnijih zemalja u našoj zemlji. Između ostaloga, zbog sistemske diskriminacije nesrba, separatističkih i ekstremno radikalnih aktivnosti, vlast ovoga entiteta je u izolaciji, a predsjednik entiteta je na crnoj listi američke administracije.

Uprkos činjenici što potpredsjednik nema nikakve ustavne ovlasti, učinio sam maksimalne napore na širenju istine o položaju svog naroda u entitetu i aktivnostima koje provodi vlast.

Da potpredsjednik eniteta RS ima ovlasti i mehanizme kao potpredsjednik entiteta FBiH, sigurno da bih ja iskoristio ovlasti u sprečavanju vlasti da provodi sistemsku diskriminaciju.

U narednom periodu ću nastaviti ukazivati na sve ono što čini vlast u entitetu. Razgovarat ću s predstavnicima vlasti i međunarodne zajednice kako bi otklonili i ukinuli sistemsku diskriminaciju nesrba u ovom entitetu.

Način rada umnogome će ovisiti o izbornim rezultatima. Ukoliko povećamo broj narodnih poslanika i budemo dio vlasti, sigurno da će proces ukidanja diskriminacije ići brže i da će rezultati biti bolji.

Jeste li zadovoljni onim što je urađeno u aktuelnom mandatu potpredsjednika RS?

Imajući u vidu nadležnosti koje sam imao kao potpredsjednik, naravno da jesam. Bio sam sa svojim narodom gotovo u svim gradovima entiteta. Zagovarao sam zajednički život, toleranciju i razumijevanje među građanima. Ukazivao sam na sve segmente diskriminacije nesrba i tražio rješavanje istih od domaćih i međunarodnih predstavnika.

Radio sam na ekonomskom osnaživanju naših porodica i naše zajednice. Imao sam više desetaka sastanaka s privrednicima, lobirajući da ulažu u ovaj entitet i zapošljavaju naše ljude.

Organizovao sam dvije naučne konferencije u Banjoj Luci o bosanskom jeziku. Inicirao sam niz sastanaka s roditeljima, Vladom i međunarodnim predstavnicima radi rješavanja pitanja nastave na bosanskom jeziku. Dobio sam potvrdu od ključnih međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini da vlast ovoga entiteta, negirajući bosanski jezik, krši međunarodno pravo.

Predložio sam Narodnoj skupštini RS rezoluciju o osudi genocida nad Bošnjacima “zaštićene zone” UN Srebrenica. Posjetio sam veliki broj zemalja gdje žive naši građani u iseljeništvu, s ciljem njihovog upoznavanja o stanju u domovini i pozivom da se oni aktivnije uključe u demokratske procese.

Sve sam ovo radio istrajno, savjesno i odgovorno, uvjeren da činim dobro za sve građane naše domovine i za dobro naše Bosne i Hercegovine.

Može li se sarađivati s Dodikovim SNSD-om?

Sve stranke idu na izbore da bi dobile povjerenje građana za realizaciju programa koje nude građanima u kampanji. Mi idemo na izbore da bismo dobili povjerenje građana da se izborimo protiv sistemske diskriminacije našeg naroda, da se izborimo protiv negatora našeg identiteta, našeg bosanskog jezika, protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, da se izborimo za zastupljenost u skladu s Ustavom i popisom iz 1991. godine.

Tražimo veći broj zaposlenih naših građana, ali i veća ulaganja vlasti u mjesta gdje žive Bošnjaci. Sve stranke sarađuju sonima koji su spremni ispuniti što je moguće veći procenat datih obećanja građanima.

Mi ćemo sarađivati s onima koji su spremni ići u pravcu rješavanja onih pitanja koja aktuelna vlast generiše proteklih 10 godina.

Nadamo se da će na političku scenu doći ljudi koji su spremni graditi ovaj entitet kao entitet svih njegovih građana, a ne kao entitet srpskog naroda, što čini aktuelna vlast.

Nakon izbora mi ćemo vidjeti koje partije su spremne ispuniti naše zahtjeve i s njima ćemo sarađivati. Ono što nikad nećemo prihvatiti jeste da budemo podanici i poslušnici niti Milorada Dodika, niti bilo koga drugoga. Očekujemo ravnopravan i korektan odnos, poštivanje Ustava, zakona i volje građana i onda možemo sarađivati u interesu svojih građana s bilo kojom političkom opcijom. Naša dosadašnja iskustva pokazuju da je nemoguća saradnja s Dodikom i SNSD-om.

Šta konkretno možete obećati građanima RS da ćete uraditi ukoliko baš vama ukažu povjerenje?

Nastavit ću savjesno, odgovorno i predano raditi na rješavanju problema naših građana u pogledu ostvarivanja prava na bosanski jezik, zaposlenje i jednakost u institucijama. Snažno ću se suprotstavljati negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca.

Zagovarat ću povećanje sredstava za projekte ekonomskog osnaživanja naših porodica i naše zajednice. Insistirat ću na istini i pravdi, na pronalasku nestalih osoba i kažnjavanju ratnih zločinaca. Bit ću protiv uspostavljanja pariteta i traženja ravnoteže u kažnjavanju ratnih zločinaca, jer te ravnoteže nije bilo ni u činjenju zločina. Logično je da treba biti najviše osuđenih iz reda onih koji su činili najveće zločine.

Branit ću interese države Bosne i Hercegovine i naših građana na svakom mjestu. Odlučno ću se suprotstavljati separatizmu, ekstremizmu i radikalizmu koji je u porastu u ovom entitetu, a koji generira aktuelna vlast. Bit ću glas našeg naroda i neću šutjeti na procese koji se dešavaju, a upereni su protiv mog naroda i naše domovine.

Zagovarat ću promjenu entitetskog Ustava i uklanjanje barijera koje onemogućavaju nesrbe da ostvare bolja prava u ovom entitetu.

Zagovarat ću promjenu naziva ovog entiteta, jer je on suprotan odredbama Ustava ovog entiteta, prema kojima su ravnopravni Srbi, Bošnjaci i Hrvati. To se ne može vidjeti u nazivu entiteta. Nikada nećemo prihvatiti 9. januar kao dan entiteta. Nastavit ćemo afirmirati 9. januar kao dan sjećanja na sve žrtve agresije i udruženog zločinačkog poduhvata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Uvijek ću biti uz svoj narod i sve druge građane na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Također, zagovarat ću bolju povezanost naše dijaspore s domovinom. Ovo je samo dio aktivnosti koje planiram raditi u narednom mandatu.

Klix

Back to top button