PROVJERITE DA LI STE REGISTROVANI I GDJE GLASATE SUTRA NA IZBORIMA

Centralna izborna komisija BiH je ranije ove godine donijela odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (7 i više) sadrži identičnu adresu u inostranstvu.

Istog dana o tome smo obavijestili javnost i kontinuirano u svim svojima obraćanjima javnosti Centralna izborna komisija BiH ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsifikovani potpisi i zloupotrebljavani lični dokumenti.Centralna izborna komisija BiH poziva birače da prije dana izbora provjere lokaciju svog biračkog mjesta. To mogu učiniti ako posjete web stranicu CIK BiH www.izbori.ba i otvore link „Da li ste registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB).Dugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12. Poruka treba da sadrži samo JMB. Slanje poruke košta 0,10KM+PDV.

I naravno treći način provjere je da birač posjeti općinski Centar za birački spisak i da provjeri lokaciju svog biračkog mjesta.Dakle, na stranici Centralne izborne komisije možete, unosom imena, prezimena i matičnog broja provjeriti jeste li registrovani za predstojeće izbore, te ako jeste u Centralnom biračkom spisku, na koje glasačko mjesto ćete doći na dan izbora.Pravo glasa na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za nedjelju, ima 3.352.933 birača, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42) i to 28 iz Federacije BiH, 14 iz Republike Srpske, Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u 10 kantonalnih skupština.Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Na 804 kandidatske liste je 7.498 kandidata za te nivoe vlasti.Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 miliona KM, od čega će oko 4,7 miliona KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

Centralna izborna komisija BiH prve preliminarne, potpune rezultate trebala bi imati u 21.00 sat na dan izbora.

www.izbori.ba
Izvor: hayat.ba

Back to top button