Skandal na pres-konferenciji CIK-a: Mrtvu majku 11 godina ne mogu da skinem s biračkog spiska, je li neko glasao u njeno ime?!

Još nema kompletnih rezultata izlaznosti za Bijeljinu i Banoviće te nekoliko manjih općina, a kada budu dostupni podaci za sve općine ukupan i konačni procenat izlaznost bi trebao biti veći za jedan do dva posto

Biračka mjesta u BiH zatvorena su u 19 sati, a Centralna izborna komisija prve podatke o izlaznosti saopćila je na pres-konferenciji u 21 sat.

Kako je rekao Branko Petrić, predsjednik CIK-a izlaznost do 21 sat bila 53,26 posto.

Još nema kompletnih rezultata izlaznosti za Bijeljinu i Banoviće te nekoliko manjih općina, a kada budu dostupni podaci za sve općine ukupan i konačni procenat izlaznost bi trebao biti veći za jedan do dva posto.

Kako su kazali u CIK-u najveća izlaznost na današnjim izborima zabilježena je u manjim sredinama, a u pojedinim mjestima izlaznost je bila blizu 60 posto.

Rezultati se upravo utvrđuju na biračkim mjestima.

Za sat vremena će Općinski odbori početi dostavljati rezultate.

No, pres-konferenciju ipak je obilježio jedan incident. Konferencija je prekinuta iako su novinari imali još pitanja naročito Fadil Ćerimagić. On nije novinar, ali njemu je ovo bila jedinstvena prilika, kako je sam kazao, da neko konačno obrati pažnju na problem koji ima i navrijeđanje njegove mrtve majke.

On je pojasnio da je njegova majka umrla prije 11 godina i da se još uvijek nalazi na biračkom spisku. On je dodao da se punih 11 godina obraća nadležnim institucijama da ime njegove mrtve majke skine i sa biračkog spiska.

Međutim, rekao je da to nije pomoglo i da se njeno ime ime našlo na spisku i za ove izbore.

– Govorili ste mi da donesem zvanični dokument o smrti, ja ga stalno donosim, evo i sad sam ga donio. Hoćete li više prestati vrijeđati moju umrlu majku – upitao je Ćerimagić.

Iako su novinari htjeli postaviti još pitanja o ovom slučaju, iz CIK-a su poručili da će ovaj predmet razmotriti naknadno, a Ćerimagić je morao u pratnji osiguranja institucija BiH napustiti zgradu.

On se zapitao je li glas njegove majke zloupotrijebljen te je li svih ovih godina neko glasao u njeno ime.

Podsjećamo, niko ne zna koliko je umrlih osoba na Centralnom biračkom spisku. samo u zadnje dvije godine prema podacima Agencije za statistiku BiH umrlo je više od 90.000 osoba i ne zna se jesu li ta imena sknuta sa spiska i zloupotrijebljena. Sumnja nakon ovog javno izneseog slučaja u kojem se ime umrle žene nalazi 11 godina sve su veće.

Avaz.ba

Back to top button