EVO KO JE ŽELJKO KOMŠIĆ, ČLAN PREDSEDIŠTVA BIH: Po majci Srbin, po ocu Hrvat, a biraju ga Bošnjaci

SARAJEVO – Žejko Komšić, koji je na današnjim opštim izborima u BiH, zahvaljujući glasovima Bošnjaka, izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH, bio je na toj funkciji u dva mandata, kao kandidat Socijalističke partije BiH.

Osnivač je I predsednik političke partije Demokratska fronta (DF).

U dva mandata je obavljao funkciju načelnika Opštine Novo Sarajevo i bio je ambasador BiH u nekadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. Trenutno je poslanik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Komšić je rođen I školovao se u Sarajevu. Diplomirao je 1988. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u tom gradu, a 2003. godine je završio školu za inostranu slušbu Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu.

Za vreme rata u BiH bio je pripadnik Armije BiH, a za zasluge u ratu dobio je priznanje “Zlatni ljiljan”.

Na Opštim izborima 2006. godine izabran je za hrvatskog člana Predsedništva BiH, a potom na istu funkciju izabran je na opštim izborima 2010. godine.

U periodu od 1997. do 2003. godine bio član SDP BiH, a u periodu od 2003. do 2012. godine i potpredsednik te stranke.

SDP je napustio aprila 2013. godine I osnovao stranku Demokratske fronte.

Delovanje DF-a je pretežno orjentisano na bošnjačko i probosansko biračko telo u Federaciji BiH, a karakteriše se kao socijaldemokratska i građansko-nacionalistička stranka levog centra.

Nakon njegovog prvog izbora za hrvatskog člana Predsedništva, 2006. godine, deo Hrvata u BiH je, kao i sada, veoma burno reagovao.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je tvrdila da je njegova pobeda nelegitimna jer je izborni sistem omogućio Bošnjacima da glasaju za Komšića i tako Hrvatima nametnu svoju volju.

Isti stav iznele su i druge hrvatske stranke u Federaciji BiH.

Komšić je u svojim nastupima tvrdio da će se zalagati za interese hrvatskog naroda u BiH, te raditi za dobrobit cele BiH. Božo Ljubić, bivši predsednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) je krajem decembra 2016. godine u jednom od svojih intervjua optužio Komšića za odlazak Hrvata iz BiH.

FOTO: KLIX.BA/K.S.
On je dodao da su Hrvati izgubili svoja prava u BiH, a da je razlog za to Izborni zakon, tj. Ustav BiH koji je dozvolio da Komšić u dva navrata bude izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH. Komšićev otac Marko je po nacionalnosti Hrvat, a majka Danica, rođena Stanić, je bila Srpkinja.

Danica je tokom rata u BiH poginula u rodnom Sarajevu. Komšić se izjašnjava kao Hrvat, kršten je u katoličkoj crkvi, ali se kasnije deklarisao kao agnostik.

Oženjen je Sabinom i ima kćerku Lanu.

Foto: Printscreen N1

(Kurir.rs/Tanjug)

Back to top button