ZAPLAKAO KAD SU GA IZBACILI IZ CIK U SARAJEVU JER JE IMAO PITANJE: Mrtvu majku 11 godina ne mogu da skinem s biračkog spiska, jel’ neko glasao u njeno ime?! (VIDEO)

Foto: Printscreen Avaz.ba

Konferenciju za novinare Centralne izborne komisije u Sarajevu obeležio je skandal kad je Fadil Ćerimagić, istina ne novinar nego građanin koji ima veliki problem, izbačen jer je tražio odgovor na pitanje zašto je njegova pokojna majka, koja je preminula još pre 11 godina, i dalje na biračkom spisku.

“Došao sam na pres-konferenciju CIK jer sam već duže vreme pokušavao da dođem u CIK. Oni su me slali po opštinama da idem i izbrišem svoju majku s liste. Nisam ja pravio listu. Nisam ja opštinska izborna konferencija. Moja majka je umrla pre 11 godina, to sam odmah prijavio CIK, ali su oni meni rekli da ja idem da hodam po opštini i odjavljujem je. Šta ja imam ići ako sam prijavio majku da je umrla, imam i umrli list. Njenu smrt sam prijavio CIK”, rekao je Ćerimagić i dodao da na listama za glasanje ima hiljada umrlih.

https://www.facebook.com/oslobodjenjeba/videos/2233661150245382/

“CIK to podržava. Njima su potrebni ti umrli da bi se njihovi glasovi dopisali. Danas je žena došla u Medicinsku školu, prijavila je dve sestre da su umrle, a one su na bile listi”, kazao je.

Novinari su pitali da li je video da je neko u ime njegove mrtve majke glasao.

“Ja to ne mogu da vidim, ali mogu da pretpostavim da je zato na spisku. Zašto stoje mrtvi na listama, možete li mi vi objasniti, molim vas”, govorio je Ćerimagić.

“Nisam se ja obratio Opštini Centar, gde je moja majka živela. Ne pada mi na pamet, ja imam prijavljenu majku, dobio sam smrtni list, šta ja još trebam kao građanin. Ne trebam ništa više. Tu je kraj. Nakon što sam i danas majku našao, došao sam večeras u CIK, posebno jer me Šantić izazvao zbog toga što je rekao “to se može desiti u ovom periodu kad smo mi pravili spiskove”. Šta ste radili sa spiskovima 11 godina? Druga stvar, to mene vređa, ja ću ih tužiti. To vam garantujem”, rekao je on.

Iako su novinari hteli da postave još pitanja o ovom slučaju, iz CIK su poručili da će ovaj predmet razmotriti naknadno, a Ćerimagić je morao, u pratnji osiguranja institucija BiH, da napusti zgradu, zbog čega je bio ogorčen jer se uredno prijavio na prijavnici, ostavio ličnu kartu i rekao da ide na pres-konferenciju.

“To je nečija privatna građevina, moja nije kao građanina. Ja nemam šta da tražim u Bosni i Hercegovini više sa svojim godinama”, ogorčeno je rekao. Na pitanje novinarima gde će, dodao je: “Odlazim bilo gde, samo ovde ne ostajem niti će moj iko ostati. Jedino ne mogu stariju sestru da nagovorim da ide sa mnom. Ovo je uvreda za moju majku, moja majka to ne zaslužuje”, kazao je Ćerimagić i zaplakao.

Niko ne zna koliko je umrlih osoba na Centralnom biračkom spisku. Samo u poslednje dve godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, umrlo je više od 90.000 osoba i ne zna se da li su njihova iimena skinuta sa spiska ili zloupotrijebljena. Sumnje posle ovog javno iznetog slučaja u kom se ime umrle žene nalazi 11 godina na spisku sve su veće.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Printscreen Avaz.ba

Back to top button