Raskrsnica budućnosti: Nema čekanja, semafora i tenzija u saobraćaju

Na osnovu tih informacija, kompjuter izračunava i prikazuje na displeju idealnu brzinu svakog od njih kako bi bezbjedno prošli kroz raskrsnicu, bez zaustavljanja i semafora

Vozači prosječno provedu dva dana godišnje za volanom čekajući da se uključi zeleno na semaforu. To bi u budućnosti moglo da se izbjegne zahvaljujući tehnologiji “komunikacije” između vozila koja prilaze raskrsnici iz različitih pravaca.

Jedna od kompanija koje razvijaju ovu naprednu tehnologiju je i američki Ford.

Njihov sistem komunikacije između automobila, Intersection Priority Management (IMP), funkcioniše tako da vozila koja prilaze raskrsnici iz različitih pravaca međusobno razmjenjuju podatke o poziciji, pravcu i brzini kretanja.

Na osnovu tih informacija, kompjuter izračunava i prikazuje na displeju idealnu brzinu svakog od njih kako bi bezbjedno prošli kroz raskrsnicu, bez zaustavljanja i semafora, prenosi b92.

Ne snimku možete vidjeti kako ovaj sistem funkcioniše na primjeru klasične četvorokrake raskrsnice:

U Fordu kažu da osim što štedi vrijeme vozača, ova tehnologija unaprjeđuje bezbjednost saobraćaja s obzirom da se u SAD skoro 60% nezgoda dešava upravo na raskrsnicama.

U ovom slučaju, sistem je zamišljen tako da funkcioniše sa vozačima koji upravljaju svojim auomobilima, ali bi u budućnosti on bio primjenjivan na autonomna vozila kojima upravljaju kompjuteri. To bi, barem u teoriji, trebalo da bude znatno bezbjednija opcija, jer se iz procesa odlučivanja u potpunosti isključuje ljudski faktor.

Ford tvrdi da će ovaj sistem doprinijeti i boljem protoku saobraćaja, sa manje zaustavljanja vozila, a samim tim i manjoj potrošnji goriva i smanjenju zagađenja vazduha.

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button