TRT objavio priču o nani Fati Orlović: Njena borba za uklanjanje crkve se bliži kraju

Turska televizija TRT World objavila je priču o borbi nane Fate Orlović koja već godinama čeka da s njenog zemljišta bude uklonjena pravoslavna crkva.

Kako piše ovaj medij, njena pravna borba se bliži kraju. TRT podsjeća da je ona bila protjerana iz Konjević Polja koje je 20 kilometara udaljeno od Srebrenice u kojoj je počinjen genocid. Ubijen joj je i suprug, a njeno šestero djece je emigriralo.

Kada se u 2000-im godinama vratila u selo pronašla je crkvu na svojoj zemlji. Od tada vodi bitku s vlastima u RS-u. Nakon 18 godina će biti saslušana pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

“Želim da se ukloni što prije s moje zemlje i očiste prostor te plate kompenzaciju za sve ove godine”, kazala je nana Fata.

Svećenik Borislav Todić je rekao kako su dobili dozvolu tadašnjeg načelnika i da je izgrađena 1997. godine. TRT ističe kako je ironično da se zemlja koristi samo jednom godišnje. Nanu Fatu su odbili više puta i nikada joj nisu platili odštetu.

“Ne zanima me sudska presuda ili tužba, znam da ova zemlja pripada meni i mojoj djeci. Ovo je posljednji poziv da je uklone”, poručila je Fata.

Foto: Prtsc
Izvor: Klix.ba

Back to top button