Zmajevi koračaju prema Ligi A: Nemilosrdni Džeko kaznio promašaje Sjeverne Irske

Nakon tri kola Lige nacija fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine ima maksimalan učinak i polako korača prema Ligi A, odnosno među 12 najboljih selekcija Evrope.

Zmajevi su večeras pred više od 10.000 navijača na stadionu Grbavica u Sarajevu drugi put u novoformiranom takmičenju savladali selekciju Sjeverne Irske. Tim Roberta Prosinečkog slavio je sa 2:0, a oba pogotka postigao je najbolji strijelac u historiji reprezentacije BiH Edin Džeko.

Selektori oba tima, RObert Prosinečki i Michael O'Neill u najavi susreta kazali su da ne očekuju isti meč kao septembarski iz Belfasta. I bili su upravu. Zmajevi su večeras pružili mnogo bolju partiju nego u Sjevernoj Irskoj.

U desetoj minuti je Duljević centrirao sa lijeve strane, a Višća nije bio dovoljno brz na drugoj stativi da loptu pošalje iza leđa Farrella.

Sjeverna Irska je ozbiljno zaprijetila u 15. minuti. Davis je sjajno zavrnuo loptu s desne strane, odbrana našeg tima ostavila usamljenog Savillea, koji se ne snalazi najbolje i šalje loptu pored gola Šehića.

Loptu s “navigacijom” poslao je Miralem Pjanić Edinu Džeki u 17. minuti. Dijamant je sjajno primio loptu, šutirao, ali njegov pokušaj završava iznad prečke.

Sreća je bila saveznik Zmajeva u 20. minuti. Saville je savladao Šehića, ali stativa zaustavlja njegov udarac.

Kazna za Sjvernu Irsku stigla je sedam minuta kasnije. Višća je ukrao jednu loptu odbrani gostiju, nesebično uposlio kapitena Zmajeva Edina Džeku, a on je ovoga puta rutinski matirao Peacocka – Farrella za vodstvo Zmajeva i eurupciju oduševljenja na Grbavici. Za Dijamanta je ovaj pogodak sigurno poseban, jer je upravo na Grbavici napravio svoje prve fudbalske korake.

U 30. minuti Pjanić i Džeko su bili u glavnoj ulozi. Veznjak Juventusa je iz slobodnjaka odigrao loptu na Džekin volej, napadač Rome zakucao loptu u mrežu, ali je slavlje na Grbavici pokvario linijski sudija signalizirajući ofsajd.

Pjanić je opasno zaprijetio iz slobodnog udarca u 34. minuti, međutim promjene rezultata nije bilo.

Da je Ognjen Vranješ u 44. minuti pogodio mrežu Sjeverne Irske taj gol još dugo bi se prepričavao na Grbavici. Na povratnu loptu Duljevića Vranješ je sa distance “ispalio” projektil, međutim lopta je otišla pored gola.

Početak drugog poluvremena nisu obilježile neke velike prilike, nego uglavnom nepovezana igra s obje strane i rovovska borba na sredini terena.

U takvoj situaciji bolje se snašao tim Robera Prosinečkg. Džeko je u 56. minuti mogao udvostručiti prednost, ali se nije najbolje snašao u šesnaestercu, odnosno golman gostiju je zaustavio njegov pokušaj. U istom napadu je šutirao i Sarić, Peacock lijepom paradom brani.

Rezervista White imao je kolosalnu priliku u 65. minuti, međutim nije uspio pogoditi prazan gol sa svega nekoliko metara, odnosno njegov udarac zastavlja stativa.

Kazna je stigla ekspresno. Edin Džeko je u 73. minuti zabio za 2:0. Majstorski ga je proigrao Pjanić, a najbolji strijelac u historiji bh. reprezentacije rutinski rješava ovakve situacije. Ovo je za Džeku bio 55. gol u dresu s nacionalnim grbom. Nije ni čudo što je Grbavica nekoliko puta gromoglasno skandirala njegovo ime.

Miralem Pjanić je odigrao večeras jednu od najboljih utakmica za reprezentaciju u posljednje vrijeme. Dijelio je lopte, razigravao saigrače, a drugu asistenciju je mogao uknjižiti u 75. minuti kada je uposlio Višču, međutim defanzivci Sjeverne Irske su ovoga puta bili na visini zadatka.

Mogli su Igosti u 90. minuti do počasnog pogotka, ali su ponovo, treći put na meču pogodili stativu.

Zmajevi meč posljednjeg kola igraju 15. novembra protiv Austrije u Beču. Austrija ima tri boda, ali i meč manje od bh. tima.

Bosna i Hercegovina 2:0 Sjeverna Irska, Strijelci: (Džeko 27’, 73’)

Bosna i Hercegovina:Šehić, Vranješ, Šunjić, Zukanović, Ćivić, Bešić (od 90. Cimirot), Pjanić, Sarić, Duljević (od 75. Zakarić), Višća (od 88. Milošević), Džeko

Peackock – Farrel, Lewis, Evans, Saville, Davis, Boyce, C. Evans, Dallas, Norwood (od 58. White), McNair (od 71. Vassell), Cathcart

Žuti kartoni: Norwood, Saville (Sjeverna Irska), Duljević, Bešić (BiH)

Izvor:
Faktor

Back to top button